En miljökämpe lämnar stan

Efter 22 år i Luleå lämnar miljö- och kretsloppskämpen, Nils Tiberg, 69, Luleå. Redan kommande måndag går flyttlasset till Fisksätra i Stockholm där en trerummare på femte våningen väntar.
- Vi flyttar därför att vi måste stötta våra barn och barnbarn som har det jobbigt just nu, säger han.

LULEÅ2007-06-01 06:00
Nog märks att det är med lite sorg i hjärtat som Nils Tiberg drar upp bopålarna och lämnar Luleå och framför allt den livskraftiga verksamheten på Hälsogården i Gäddvik utanför Luleå.
- Visst blir det svårt att släppa det här, säger han.
I tio års tid är det Tiberg som kämpat och slitit för att dra igång och hålla igång de ambitiösa föreningarna som står bakom Hälsogården. Det handlar dels om den ideella kretsloppsföreningen Maskringen som startades för elva år sedan och dels om den ekonomiska föreningen Ekoringen som drogs igång i fjol.
- Jag kommer även fortsättningsvis att vara ordförande för Ekoringens styrelse, säger Tiberg.

Ser mörkt ut
Han tycker att det ser lovande ut nu när han lämnar sitt skötebarn, i alla fall när det gäller "efterträdarna".
- Det är bra folk som tar över och det finns stora planer, till exempel håller vi på och planerar en trädgård för funktionshindrade, säger han.
Han erkänner villigt att det är med blandade känslor han lämnar Luleå efter många år som professor vid institutionen för samhällsbyggnad.
- Det är roligt att få göra någonting nytt efter så lång tid, säger han.
Han tror att verksamheten i Gäddvik har en framtid men det ser ganska mörkt ut just nu. Det fattas pengar för att budgeten för Ekoringen ska gå ihop, cirka 150.000 kronor för det närmaste året.
- Vi har begärt att få träffa kommunalråden Karl Peterson och Yvonne Stålnacke och jag hoppas att vi kan få kommunen att stötta oss.

Tar slut
För att gå runt ekonomiskt behöver verksamheten stöd och det har man fått, bland annat från kommunen men pengarna tar slut vid halvårsskiftet då också ett EU-projekt löper ut.
- EU-bidraget och kommunens stöd har gjort det möjligt för oss att ha sex-sju personer anställda men när pengarna försvinner den 30 juni kommer vi bara att klara av att ha kvar tre personer, säger Tiberg.
Han är rädd för att det kan bli svårt att få verksamheten att fungera framöver. Han är glad för att kommunen ställt upp men menar att de ansvariga hade kunnat ställa upp ännu bättre.
- Vi skulle behöva ha möjlighet att förädla våra råvaror. Bergnässkolan, som står tom i dag, skulle vara utmärkt. Där finns lokaler för både charkuteri- och bageriverksamhet.
Han tror och hoppas att den före detta skolan kan bli centrum för hållbar livsmedelsförsörjning.

Nytt växthus
På Hälsogården i Gäddvik driver man ett kombinerat ekologiskt och socialt projekt. Huvudtanken är att det går att bedriva ekologiskt hållbar odling på lokal nivå och att invandrare som har svårt att hitta en plats i det moderna samhället blir resurser i verksamheten.
I Gäddvik bedrivs odling av grönsaker, djurskötsel, textilverksamhet, bageri, landskaps- och skogsvård och arbetsmarknadsinsatser.
Under vintern har Hälsogården byggt ett växthus och just nu är det fyllt med grönsaksplantor som ska planteras ut inom kort.
- Om en vecka kommer våra 18 sommarjobbare och de kommer att få plantera grönsaker och rensa ogräs, eller samla in hönsfoder, som jag brukar säga.

Arrenderar
Marken som föreningen använder, totalt tio hektar betesmark och tio hektar betesodling, arrenderar man av Luleå kommun, EFS och Gäddviks byamän.
Föreningen odlar grönsaker på cirka en hektar men för att försörja alla invånare i Luleå skulle det behövas 100 gånger så stora odlingar, enligt Tiberg.
- Man kan säga att vi förvandlar gödseln från våra får till grönsaker som vi sedan säljer här på gården, på torget inne i stan och direkt till folk ute i bostadsområdena.
Tiberg berättar att föreningen har cirka 100 kunder som köper det som odlas i Gäddvik. Han tror att många fler kommer att vilja ha den här sortens mat i framtiden.
- När bensinpriserna går upp blir det här ekonomiskt intressant.
Tiberg är optimistisk och säger att han tror att samhället redan om ett par år kommer att ha förändrats för att möta klimatproblematiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!