En lök för framtiden

Tulpaner från Amsterdam. Ja det påtas just nu ned i jorden av tusentals skolbarn över hela landet. De holländska lökodlarna i samarbete med svenska intressenter skänker varje år 30.000 vårlök av alla de slag att sättas ut i skolmiljöer. Uppskattat och en del av miljö och estetiskt lärande tycker de som fått löktilldelning.

FIN MILJÖ. Barnen på Östra och deras pedagoger har en plan. Att göra Östras skolgård till en fin läromiljö. Här ett exempel på det. Det är från vänster Sabrina Hugh och Therese  Gewerths som planterar vårlökar.

FIN MILJÖ. Barnen på Östra och deras pedagoger har en plan. Att göra Östras skolgård till en fin läromiljö. Här ett exempel på det. Det är från vänster Sabrina Hugh och Therese Gewerths som planterar vårlökar.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2007-09-21 09:11
I Luleå hade Östra skolan med sina 160 elever från förskoleklass till nionde turen att få ett lökpaket om 300 lökar, påskliljor, tulpaner med mera. Och det passade jättebra förklarade läraren Lena Eriksson som har hand om 2:3:an samt kommunens landskapsarkitekt Gudrun Åström som varit vägledare för skolan och barnen i deras pågående projektarbete om att utveckla skolgården.Fantastiskt arbete
- Här på skolan har man gjort ett fantastiskt arbete, säger Gudrun Åström som fungerat som en slags opponent för miljöarbetet på skolan. Ett arbete som under en tioårsperiod ska innebära att skolgården förändras och tillförs funktioner som gynnar skolarbetet.- Skolgården är väldigt viktig, minst lika viktig som själva skolbyggnaden. Man kan lära sig matte och svenska utomhus menar läraren Lena Eriksson som på sin önskelista har bland annat att på den asfalterade delen av skolgården måla hopprutor som kan användas i matteundervisningen. - Ja och så skulle vi gärna vilja ha tillgång till Boulognerskogen för barnen, säger hon längtansfullt och tittar ut över den gatstump som gärna skulle få bli stängd för biltrafik så att även de små barnen kan passera över till grönområdet. Vad avser planteringen av lökarna, som Blomsterfrämjandet är med och förmedlar, så fick barnen på Östra alla vara med och stoppa ned det som till våren ska bli en härlig blomprakt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om