En kulturell vision har sett dagens ljus

Det började som en stor vision. Nu är den verklighet.

Dansaren Margarita Zafrilla bjöd bland annat på en performance där publiken fick medverka.

Dansaren Margarita Zafrilla bjöd bland annat på en performance där publiken fick medverka.

Foto: Eva Åström

Luleå2019-09-20 06:00

Kultur

I onsdagskväll invigdes Moskosel Creative Lab inför en stor publik.

– Vi är tacksamma för alla som kommit hit och delar detta med oss, sade Goncalo Rodrigues Marques i invigningstalet.

För drygt ett år sedan stod det klart att Goncalo Rodrigues Marques och Linda Remahl fick ta över den nedlagda skolan i Moskosel. Då hade de redan flyttat från Brighton i Storbritannien och under två års tid bedrivit dansresidens och workshops i Långträsk med enstaka föreställningar.

– Men vi kände att det vore roligt att bygga upp något mer bestående – en kulturell verksamhet där konstnärer, dansare, artister, arkitekter och ingenjörer från hela världen kan möta denna del av landet och dess lokalbefolkning. Möten som kan föda något nytt, säger Goncalo Rodrigues Marques.

Vid Kurirens besök förra sommaren, när paret berättade om sin vision Northern Sustainable Futures, låg skolan öde fylld av gamla skolböcker, skolbänkar, kartor annat skolmaterial. Det låg spån i träslöjdsverkstaden och påbörjade textilarbeten och material fyllde den forna textilsalen.

Åtta månader senare har lokalerna genomgått en total makeover. Flera utställningsrum, gemensamma utrymmen och ett stort kafé har sett dagens ljus. 26 utställare, varav flera är lokala fotografer och konstnärer från byn och från Arvidsjaur, visas tillsammans med internationella konstnärer.

En av dem är Jim Sanders från Brighton. Han har sprejmålat 500 ansikten, två gånger som fyller väggarna i källaren. I mitten tornar en installation av döda träd han hittat i närområdet och som fyllts med saker han hittat på soptippen.

– Det är mitt inlägg i debatten om klimatförändringar. Människan avverkar skog och tar allt mer plats på vår planet, säger han.

Installationen är permanent och nästa sommar kommer Jim Sanders tillbaka för att utveckla rummet. Eller som han själv uttrycker:

– Jag ska få det att växa vidare.

Och förutom att de cirka 180 personer som sökt sig till Moskosel och invigningskvällen kunde vandra runt i lokalerna för att se på konst, performance, dansfilm och sedan mingla runt det överdådiga fikabordet bjöd också Dans i Nord, samarbetsparter till Northern Sustainable Futures, på dansföreställningen ”Bibi Ha Bibi” som avslutning. Ett verk där de två dansarna gestaltar två män i en tvekamp, där konfrontationen utvecklads till en strupsång – machomannen blir en parodi på sig själv. Underhållande, annorlunda och inte minst humoristisk. Ansiktsmimiken hos de två dansarna var oslagbar även om skrattet stundom fastnade i halsen. Slutligen som avslutning tar värdparet alla i hand och tackar för publikens medverkan. Delaktighet är som sagts deras ledord även långt från den stora kulturella infrastrukturen.

Fotnot: På Norrbottens-Kurirens kulturwebb; www.kuriren.nu/kultur/ finns många fler bilder från invigningen av Moskosel Creative Lab.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!