Krami är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Kriminalvården och Luleå kommun. Luleå blir kommun nummer 29 som hoppar in i verksamheten och Sveriges första Krami-projekt startades i Malmö 1980.
Första kursen startar på måndag och varar tre veckor. Man har lyckats rekrytera fem personer men har plats för tio per kurs.
– Men vi har kapacitet för 60 deltagare och sex kurser per år, säger Ruth Krekula, Kriminalvården.
Hon är en av tre som ska arbeta med Krami i lokalerna på Rättscentrum. De övriga två är Stefan Granberg, Arbetsförmedlingen och Camilla Piekkola, Luleå kommun. De ska lotsa in deltagarna i arbetslivet genom att
– De erfarenheter man har från andra orter är att Krami fungerar jättebra. Runt 50 procent av deltagarna kommer i arbete, säger Granberg.
De första omgångarna har Krami i första hand sökt yngre män (18-29 år) som har straffats.
– Det är ett problem att gå till en arbetsgivare när man finns i belastningsregistret. Och arbetsgivare är ofta skeptiska om man duger på arbetsplatsen då. Men det finns ingen sådan koppling, säger Per-Eric Gustavsson, regionchef på Kriminalvården.
Krami ställer tuffa krav på deltagarna, det handlar om "jobba med sig själv och att ta reda på vad det är för bra med Svensson-livet" som Ruth Krekula säger. Och jobben får de söka själva.
– Och det finns bara fördelar med att ta eget ansvar. En praktikplats man ordnat själv är man mer rädd om än den man fått av någon annan, säger Camilla Riekkola.