En "knapp" för snabbare hjälp

En "knapp" på nätet ska hjälpa våldsutsatta kvinnor, män och barn att snabbare få hjälp. Även våldsverkaren ska kunna få hjälp och stöd här.
Bakom den här satsningen står fyra kvinnor från Boden som fick Kommunförbundet att nappa på deras idé.

EN KURS. Barnmorskan Ywonne Hoff Nordin och socialarbetaren Mia Vilén Örn, gick tillsammans med två andra kvinnor från Boden en kurs om mäns våld mot kvinnor. Där såg det att de som utsatts för våld i en nära relation snabbt måste kunna hitta en väg att få hjälp.

EN KURS. Barnmorskan Ywonne Hoff Nordin och socialarbetaren Mia Vilén Örn, gick tillsammans med två andra kvinnor från Boden en kurs om mäns våld mot kvinnor. Där såg det att de som utsatts för våld i en nära relation snabbt måste kunna hitta en väg att få hjälp.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2013-02-26 06:00

Historien om knappen, eller rättare sagt webbportalen, började för två år sedan. Då gick barnmorskan Ywonne Hoff Nordin, Marianne Paulsson, från Kvinnojouren, samt socialarbetarna Mia Vilén Örn och Maria Fabriani, samtliga från Boden, en universitetskurs på distans om mäns våld mot kvinnor.

Snabbare hjälp
I sina olika jobb hade de kommit i kontakt med kvinnor och barn som blivit utsatta för våld i nära relationer. De såg att myndigheternas stöd till dem som utsätts för våldet och även de som utövar det, måste förbättras. Dessutom måste det vara både enklare och gå snabbare att få hjälp, för den som behöver det.

Kommunförbundet drev sedan 2009 ett projekt kallat "Samverkan mot våld". Ett projekt där länsstyrelsen, polisen, kommunerna, landstinget och åklagarna hade i uppgift att samordna och göra informationen kring de här frågorna mer lättillgänglig.

De som jobbade med projektet fick vetskap om kvinnornas tankar på att samla all information för Norrbotten på en och samma webbplats och tände på deras idé.

- Här har vi samlat all information om stöd och hjälp som finns i Norrbotten. Samtliga kommuner är med och man kan söka efter vilken hjälp som går att få i just sin kommun, säger projektledaren Annika Stävenborg Vennberg, Kommunförbundet Norrbotten.

Sedan en tid tillbaka finns redan "knappen" ute på startsidan hos Polisen, Norrbottens landsting, länsstyrelsen och några kommuner, bland annat Luleå och Kalix.

- Vi vill givetvis att den ska ligga på startsidan hos samtliga kommuner och även att företag, organisationer och föreningar lägger den på sina hemsidor, säger Annika Stävenborg Vennberg.

"Gröna knappen"
Många gånger kan det vara svårt för den som blir utsatt för våld att ta första steget och söka efter hjälp. Något som de nu tror att den "gröna knappen" ska göra det lättare att göra.

- Man tror att man är ensam om problemet. Att det är mig det är fel på, inte att det är den som utövar våldet som är orsaken, påpekar Annika Stävenborg Vennberg.

- Sedan är det inte alltid så lätt att veta vart man ska ringa. Då är det lättare att hitta information på en hemsida, säger Maria Fabriani, som jobbar på socialförvaltningen i Boden.

Anmälningar om våld i nära relation

Under 2012 gjordes totalt 370 anmälningar i Norrbotten som gällde misshandel i nära relation mot kvinnor över 18 år. Jämfört med året innan var det en ökning med 19 anmälningar. Det är nästan exakt en anmälan varje dag.

Det gjordes 91 anmälningar som rörde män över 18 år som blivit misshandlade av män i nära relation.

Då det gäller anmälningar om barn som blivit misshandlade av någon som de är bekant med gjordes det 49 anmälningar som rörde barn i åldern 0-6 år, 103 anmälningar rörde barn i åldersgruppen 7-14 år och 84 anmälningar rörde barn 15-17 år.

Webbportalen heter www.våldmotnära.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om