Från 2014 ska det inte längre vara möjligt att använda pengar från EU:s regionalfond till infrastrukturprojekt i de mer utvecklade regionerna (dit Norrbotten räknas) enligt det förslag som kommissionen har lagt fram.
Men Europaparlamentets utskott för regional utveckling tycker annorlunda.
Särskilt förslag
Utskottet har vid sitt sammanträde i Bryssel antagit ett förhandlingsmandat som innebär att Europarlamentet kräver att denna begränsning ska strykas.
- Det är absolut en framgång för norra Sverige att det ser ut som det gör, säger Europaparlamentarikern Jens Nilsson, (S), på telefon från Bryssel.
Jens Nilsson lade tillsammans med den finska ledamoten Riikka Manner (C) fram ett särskilt förslag som antogs av utskottet. Han är den ende svenske ledamoten i utskottet.
- Vi lade ett särskilt förslag att man ska kunna använda EU-pengar till strategiska infrastrukturinvesteringar i norra Sverige och Finland. Nu är det utskottets förslag, säger Jens Nilsson.
En gardering
Jens Nilsson förklarar att det är en gardering, ifall utskottets ståndpunkt skulle överges i de förhandlingar som nu startar med kommissionen och medlemsländerna. Europaparlamentet har numera inflytande över hur EU:s regionalpolitik utformas.
- Det finns ett starkt motstånd i kommissionen mot att använda pengarna till infrastrukturprojekt. Det är bara att titta hur man använt pengarna till motorvägsprojekt i Portugal och Spanien så kan man förstå att kommissionen är tveksam till det.
Ännu är det långt ifrån klart hur mycket pengar som kan bli tillgängliga från regionalfonden från 2014, det beror på hur förhandlingarna om EU:s långtidsbudget kommer att sluta.
- Det är den stora frågan. En sak är vad man har för regelverk, sedan ska man fylla det med innehåll, konstaterar Jens Nilsson.
Mindre i öronmärkta pengar
Han menar att den restriktiva linje som den svenska regeringen driver i budgetförhandlingarna kommer att gå ut över EU:s regionalpolitik. Den svenska regeringen vill se nedskärningar i jordbrukspolitiken och regionalpolitiken.
Även kommissionens förslag kan innebära mindre EU-stöd till Norrbotten och norra Sverige.
- Vårt problem är att i kommissionens förslag har man halverat gleshetsstödet. Den finska regeringen accepterar inte det, men den svenska
regeringen gör det. Det är återflödet till Sverige som påverkas. Vi får se hur det landar, säger Jens Nilsson.