En julkorv tar form

Julslakt med korvstoppning, julbak och julotta. Just nu pågår temadagar på Hägnan där skolklasser får lära sig om maten och dess ursprung.

LULEÅ2005-11-30 06:30
? Dagens barn vet inte vart maten vi har på tallriken kommer ifrån, säger projektledaren Jenny Björk. <BR>I drygt 2,5 års tid har Hägnan deltagit i ett EU-projekt med syfte att sprida kunskap om maten och dess ursprung. I tre veckors tid pågår temadagar för skolklasser i Luleå kommun. Projektledaren Jenny Björk berättar att det hela är otroligt populärt.<BR>&nbsp;? Bara en kort tid efter att vi skickat ut intresseanmälan var det fullbokat, så alla som vill får inte möjligheten att delta. Vi kör för fullt just nu, säger hon.<BR>I höstas pågick liknande temadagar med skördetid i fokus.<BR><BR><STRONG>Bygga sin egen måltid</STRONG><BR>Poängen med temadagen är att eleverna får bygga upp sin egen måltid från grunden. Till lunch serveras maten som tillagats under dagen och då vankas hemmagjord potatismos, julkorv och stuvade morötter. <BR>Julkorven är dock inte den korv som barnen tillverkat vid stationen för julslakt utan den är gjort i förtid på grund av hygieniska skäl.<BR>På riktigt<BR>Vid en av stationerna får eleverna som sagt stoppa julkorv ? på riktigt. Jenny Björk säger att det är också här som det blir så tydligt att barn i dag inte vet vart maten de äter kommer ifrån. Vid ett tidigare besök reagerade en grupp flickor i tioårsåldern väldigt starkt vid själva kötthanteringen.<BR>&nbsp;? De höll för öronen, grinade och skrek. Vi fick lov att ta ut dem därifrån. Just sådana här reaktioner visar verkligen på glappet vi har mellan producent och konsument, säger hon.<BR><BR><STRONG>Drama och julbak</STRONG><BR>Övriga stationer som ingår i temadagen är ljusstöpning, drama och julbak. Vid sistnämnda får barnen i vedeldad ugn baka skådebörd med surdeg. Förr i tiden var det kvinnorna som bakade och enligt sägnen så skulle de besökare som kom under julbaket alltid få en smakbit av julbrödet ? annars kunde de ta jullyckan med sig när de gick.<BR>Stationen drama tar upp saker som julbadet, julbocken och julottan. Eleverna får besöka en bondgård mitt i julstöket från mitten av 1880-talet.<BR>Projektet om matens ursprung har visat sig vara så populärt att Hägnan nu ansökt om förlängning och fått det beviljat för hela 2006.<BR>&nbsp;? Som förälder har man en viktig uppgift att prata om mat. Jag anser att med goda kunskaper om mat så gör man bättre val när man handlar och tillagar den vilket i det långa loppet leder till bättre folkhälsa, säger Jenny Björk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om