En hövding över flera län

Nuvarande län blir kvar, men det blir färre länsstyrelser. Så tänker utredaren Mats Sjöstrand effektivisera statens regionala organisation.

Luleå2012-02-01 06:00

För dagen ser det ut som om alla initiativ att bilda större regioner i Sverige från 2015 har fallerat. Som Kuriren berättade i går ser det inte ut att bli någon gemensam ansökan från landstingen i Norrbotten och Västerbotten. Det blir ingen mittregion av Jämtland och Västernorrland och inte heller någon region Mälardalen.

Den enda ansökan som är aktuell kommer från landstinget i Jönköpings län, som vill bilda egen regionkommun på samma sätt som Halland och Gotland gjort.

Länen består än så länge
Det innebär att regeringens utredare Mats Sjöstrand, som har i uppdrag att utreda statens regionala organisation, inte har något underifrånperspektiv att falla tillbaka på när han lägger fram sin utredning i december. Därför lär det inte bli någon ändring av nuvarande länsindelning klargör han.

Länen består, men han kommer att föreslå färre länsstyrelser än dagens 21. Det innebär också färre myndighetschefer, alltså landshövdingar.

- Jag pratar alltid om att det ska bli färre länsstyrelser och så hör alla att jag säger att det ska bli färre län, säger Mats Sjöstrand som vill rätta till en vida spridd uppfattning.

- Man kan mycket väl göra så att en länsstyrelse har ett område som omfattar fler än ett län, fortsätter han och tillägger att det bara krävs en författningsändring.

Då kan man i ett senare skede, om det skulle bildas större regioner, gå vidare och göra en ny länsindelning av Sverige.

Färre länsstyrelser
Mats Sjöstrand förklarar att han har i uppdrag att effektivisera statens regionala organisation. Färre länsstyrelser behöver inte betyda färre fysiska kontor.

- Man behöver inte flytta allt till en enda ort, säger Mats Sjöstrand.

Har du några tankar hur det ska se ut i norra Sverige?

- Nej, jag har inga tankar än så länge, svarar Mats Sjöstrand.

Landstingsrådet Kent Ögren (S) har inte gett upp hoppet att få till en regionansökan tillsammans med landstinget i Västerbotten. Han har pratat med partikamrater i Västernorrland och vill få till ett möte med Socialdemokraterna i Västerbotten.

- Jag tror definitivt att vi behöver ha ett gemensamt möte mellan oss tre partidistrikt, säger Kent Ögren.

Kent Ögren tycker att det är fel att inte låta regeringen bekänna färg i regionfrågan, genom att låta bli att skicka in en ansökan.

- Om regeringen skulle säga nej till ansökan, då får vi klart för oss att regeringen är beredd att låta landet spricka isär, säger Kent Ögren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!