En hel bro kommer lastad

Förändringens vind blåser över Luleå under 1950-talet. På själva brofästet på centrumhalvön har en skara djärva personer samlats mitt i vintern för att få vara med om ett historiskt ögonblick.

Det var många personer på plats för att beskåda när det första brovalvet kopplades intill brofästet. Som mest var 150 personer i arbete under bygget av Bergnäsbron som pågick åren 1950-1954.

Det var många personer på plats för att beskåda när det första brovalvet kopplades intill brofästet. Som mest var 150 personer i arbete under bygget av Bergnäsbron som pågick åren 1950-1954.

Foto: Arvid Moberg / Luleå kommuns bildarkiv

Luleå2021-05-05 20:00

Den första utredningen görs redan 1919, men efter en undersökning av älvbotten läggs planerna åt sidan. I stället byggs en bro över Luleälven vid Gäddvik. 1941 är den klar.

Nio år senare får Stockholmsföretaget Monberg & Thorsen AB i uppdrag att göra inledande betongarbeten. AB Motala Verkstad tillverkar stålkonstruktioner, maskineri och elektrisk utrustning till den tilltänkta klaffbron.

Det är ett mäktigt industriprojekt som fångar Luleåborna intresse. Som mest arbetar 150 personer i bygget, som medför att en provisorisk matsal måste byggas i närheten av Vita duvan.

Det finns ingen exakt datering för Arvid Mobergs ögonblicksbild, men troligen är tillfället fångat under vintern 1953. Journalisten på Norrbottens-Kuriren är förstås närvarande när det första brovalvet sätts på rätt plats.

Byggnadsprojektet är för sin tid tekniskt avancerat. Bland annat skjutsas hälften av de tolv bropelarnas kassuner ut i älven upp och ned. Väl i vattnet vänder de på sig själva och kan sedan bogseras till rätt plats.

Brospannen byggs i varvsområdet mellan Norrbottens bryggeri och Lule älv, berättar byggnadsantikvarie Marcus Bengtsson vid Norrbottens museum i en minnesskrift.

När Bergnäsbron står klar är den med sina 896,5 meter landets näst längsta bro. Det är bara Hisingebron i Göteborg som var 30 meter längre.

Den 6 juli 1954 sker invigningen. Prins Bertil i skräddarsydd engelsk kostym anländer till Luleå för att klippa det blågula invigningsbandet. Cirka 20 000 Luleåbor uppges delta i den allra första vandringen till Bergnäset. Sedan 1880-talet har transporter över älven mestadels skett med hjälp av en färjeförbindelse.

I dag, 67 år senare, inspekterar Trafikverket Bergnäsbron varje år.

– Bron har sprickbildningar i stålkonstruktionen. Vi misstänker att det kanske inte användes det allra bästa stålet vid tillverkningen. Det finns dessutom vissa tekniska lösningar som inte blev bra. I dag gör Trafikverket bedömningen att Bergnäsbron ska vara i trafik fram till någon gång 2035-2040 – under förutsättning att skadorna inte förvärras förstås, förklarar Marcus Lindin som är Trafikverkets nationelle samordnare för underhåll.

Varje dygn passerar cirka 17 000 fordon över den vackra bron som har haft en biroll i en rad långfilmer, som Grabben i graven bredvid, Populärmusik från Vittula och Vildängel.

Karta: Bergnäsbron
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!