Det framgår av en rapport från Handelsanställdas förbund, som undersökt hur barnomsorgen och äldreomsorgen påverkar möjligheterna för deras medlemmar att arbeta heltid. 42 procent av Handels medlemmar jobbar deltid och inom detaljhandeln är deltidsarbetet än mer utbrett, cirka 60 procent av de anställda har bara deltid.
69 procent av de anställda inom detaljhandeln i Norrbotten jobbar på obekväm arbetstid, men alla kommuner i länet erbjuder inte barnomsorg på ob-tid, alltså kvällar, nätter och helger. Enligt rapporten så kan en av fyra deltidsanställda inom detaljhandeln i Norrbotten, 432 personer, inte jobba heltid även om de skulle bli erbjudna det, på grund av begränsningar i barnomsorgens öppettider.
– Jag vet inte hur det ser ut i Piteå med nattöppen barnomsorg. Jag är lyckligt lottad eftersom jag har en sambo som jobbar vanliga tider, säger Theres Sörvåg som jobbar deltid på Coop Forum i Piteå sedan 13 år.
– Det är få som har heltid inom detaljhandeln, många kan önska att jobba mertid men man är mer begränsad just för att barnomsorgen ser ut som den gör, säger Anna-Karin Lilja, förste ombudsman på Handels avdelning 33 i Norrbotten.
Öppet 18 timmar om dygnet
Inom detaljhandeln blir det allt vanligare med generösa öppettider, det finns livsmedelsbutiker som håller öppet från sju på morgonen till elva på kvällen. Nu tas ytterligare ett steg, en livsmedelsbutik i Malmfälten kommer att öppna redan klockan fem på morgonen och hålla öppet till elva på kvällen. Fler butiker kommer att följa efter tror ombudsmannen Fredrik Glans.
– Ja, det tror jag, i norra Tornedalen, Pajala, Gällivare och Kiruna, säger Fredrik Glans.
Handels rapport bygger på statistik från SCB, en medlemsundersökning och partsgemensam lönestatistik. I Luleå finns förskolan Dag & natt som erbjuder barnomsorg på ob-tid. Enligt föreståndaren Eje Larsson kan man ta emot fler barn på ob-tid, men inte fler barn dagtid.