Det var i slutet av maj som det norska företaget Ryde placerade ut elsparkcyklar i Luleå. För att etableringen skulle gå smidigt samarbetade kommunen med Ryde och ett avtal upprättades. Genom så kallad geofencing går det att reglera var cyklarna ska fungera och hastigheten är begränsad i vissa områden.
Nu har elsparkcyklarna varit igång hela sommaren, tolv veckor.
Ryde hanterar själva felanmälningar men trafikavdelningen hos kommunen får ändå in ett par anmälningar i månaden och det handlar då oftast om felparkeringar. Skjutsning, som inte är tillåtet, och att barn ibland inte använder hjälm är ytterligare två beteenden som noterats enligt Carl-David von Kraemer, trafikingenjör vid kommunen.
Även om kommunen samarbetat med Ryde kom etableringen ganska plötsligt och med lite längre förberedelsetid tror han att etableringen hade kunnat gå ännu smidigare.
– Det finns absolut saker som går att förbättra, till exempel uppställningsytorna. Ryde skulle tejpa upp dem men det har de kanske inte gjort fullt ut, säger Carl-David von Kraemer som inte utesluter att det kan komma att ställas hårdare krav på de aktörer som vill ha elsparkcyklar i Luleå i framtiden.
Statistik från Transportstyrelsen visar att olyckor med elsparkcyklar ökat kraftigt åren 2021 och 2022. Mattias Morin var tidigare verksamhetschef för akut omhändertagande i Luleå-Boden och i dag arbetar han som verksamhetsutvecklare vid regionen. Under juli gick han tillbaka till sin gamla profession som ambulanssjukvårdare och fick på nära håll se varför olyckorna ökat.
– Jag jobbade under helgen när det var Putte i Parken och vi hade några olyckor den helgen. Utan att jag har statistik på det skulle jag nog kunna säga att det är en hel del olyckor med dem och tyvärr framför allt i samband med alkohol, säger Mattias Morin.
De allra flesta skadorna uppkommer när föraren ramlat i backen av någon anledning.
– Det är armbrott, nyckelbensbrott och någon har slagit i huvudet ordentligt. Man tänker att de där går 20 kilometer i timmen och att det inte är så farligt att ramla men man kan göra sig ordentligt illa, säger Mattias Morin.
När säsongen är över ska Rydes halvår utvärderas, ett arbete som väntas vara klart i oktober. En etablering som denna medför både positiva och negativa aspekter men kommunen kan inte stoppa företag från att etablera sig.
– Ryde sträckte ut en hand och frågade om vi ville vara med och göra något bra tillsammans och då sa vi självklart ja, säger kommunalrådet Fredrik Hansson.
Överlag upplever han att den nya verksamheten landat bra i Luleå, om än inte perfekt.
– I början när de kom var det som det alltid är med nya grejer, lite ovant, och då såg jag fler cyklar slängda men på senare tid är det som att Luleåborna blivit bättre på att ställa dem upp och parkera dem som man ska, säger han.
Fredrik Hansson lyfter fram den ökade mobiliteten, att ungdomar verkar gilla elsparkcyklarna samt att exempelvis turister kan dra nytta av dem när de besöker staden för att se sig omkring. Klart är att det finns fördelar och nackdelar med den gröna elsparkcykelinvasionen.
– Jag förstår att det är en vattendelare bland allmänheten. Det finns de som avskyr dem och som tycker att de är ett fult inslag i stadsmiljön medans en del tycker att de har en funktion, säger Fredrik Hansson.