En ”god” jul med koll på tempen

Om du hanterar julmaten smart i år så kan du fira nästa jul gratis!

En vecka. Sköter du skinkan bra kan du njuta av den i en vecka, men skiva gärna upp det du beräknar ska gå åt och ställ inte ut hela biten i rumsvärmen.

En vecka. Sköter du skinkan bra kan du njuta av den i en vecka, men skiva gärna upp det du beräknar ska gå åt och ställ inte ut hela biten i rumsvärmen.

Foto: Robin Haldert / TT

Luleå2014-12-23 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Ja givetvis så är ju det allra viktigaste med det efterlängtade julbordet att det är gott och vackert. Men faktiskt, om du planerar inköpen och hanterar det du köper bra under julhelgen så gör du både plånboken och miljön och hälsan en god tjänst. Fräschare käk som håller alla juldagarna och blir uppätet. Vi kollade med ett matproffs hur man ska sköta julmaten vilken åker som en pingpongboll mellan kylskåp och julebord.

– Man får inte bli fanatisk, det sunda förnuftet ska råda och viktigast är att det smakar bra för man äter ju med alla sinnen, säger matkonsulten Kristina Wikström på Hushållningssällskapet Norrbotten/Västerbotten. Hon skrattar gott när hon avråder oss från att bli matpoliser med termometern i ena handen och tiduret i den andra. Men visst finns det goda råd som man med fördel kan ha i bakhuvet när man rattar ett julebord för tjocka släkten.

– Temperaturen är ju viktig, det som är varmt ska vara varmt och kallt ska vara kallt, säger Kristina som tycker att vi kanske ska försöka tänka som restaurangerna som har värmeplattor och kylanordningar på sina julbord.

– En marmorskiva som man har kylt ned eller en frysklamp och en värmeplatta tipsar hon.

Att ha den fina julskinkan framme i sin helhet på julaftonsmiddagen kan vara ok men sen rekommenderar matkonsulten att både den huvudpersonen och annat gott som sillinläggningar, prinskorv och lax med mera omfattas av portionstänk.

– Både när du köper maten och sätter fram den, beräkna vad du tror att gästerna kommer att äta? Ta inte fram allt, fyll hellre på om något tar slut och om det tar slut så finns det annat man kan äta iställlet.

Och varför inte låta alla gäster ta med något gott, föreslår Kristina som menar att ett knytis kan bli spännande och vara nyskapande och gör att inte värden står där med en massa överbliven mat.

Hur länge maten håller är svårt att svara på specifikt.

– Det beror på så mycket, hur många som ”varit i maten” till exempel. Hur länge den fått stå i värme.

På julbordet vill man ju ha lite överdåd. Ett knep är att lägga upp i mindre skålar, då ser det inte snålt tilltaget ut. Det gäller att tänka smart så man slipper slänga det goa och kostsamma man burit hem. Gör vi det så kan man faktiskt påstå att nästa jul kan avnjutas gratis.

– Vi slänger var femte matkasse under ett år. Av det beräknas 35 procent som helt möjligt att äta, säger Kristina Wikström som dock menar att vi blivit duktigare på att ta vara på rester. Och beträffande julens rester: Är man less på julskinkan efter att den åkt ut och in i kylen under en vecka så kan den med fördel skivas, tärnas och användas till pastasåser, pizzafyllning med mera.

Och är man osäker på om matvaran är ok så finns det sätt att få klarhet:

–Titta, smaka, lukta, säger matkonsultenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om