En gedigen guide till Luleås alla smultronställen

Luleå kommuns skärgårdsbok blev en stor succé när den kom ut. Omtryckt ett par gånger har den härmed hittat 4.000 ägare. Nu föreligger nyutgivna praktboken

LULEÅ2006-11-24 06:00
Den stora naturguidenBoken är producerad av Luleå kommun och författad med slösande bildmaterial, runt 400 bilder av fotografen/biologen/ skribenten Thomas Öberg, Luleå. Mellan två somrar har han med kameran som följeslagare dokumenterat det finaste vi har i vår stora kommun, såväl de lite mera kända stråken som de små smultronställena som fler borde få ta del av.
- Det har varit jätteroligt att få göra den här boken och i gott samarbete med Karin Kemi på kommunens informationsavdelning som formgivit den. Det har varit ett grannlaga arbete, inte alltid helt lätt, säger Thomas Öberg och Kemi instämmer. I arbetsgruppen har även Örjan Spansk från miljökontoret på kommunen deltagit, han har med Ewa Widgren från Metria sammanställt det fina kartmaterialet som medföljer boken samt faktagranskat samman med Göran Wallin och Sture Westerberg.

Fyra delar
Guiden består av fyra delar, nämligen "landskapet förr och nu" en lektion i vad landhöjningen gjort med mera. Andra delen handlar om ett par hundra pärlor från Rödkallen i söder till Storkroksberget i norra Vitådalen som finns att se, här är kommunen indelad i sex delar, Den nära naturen, söder och norr om Luleälven, Råne älvdal och Vitådalen, södra och den norra skärgården.
Här listas bästa fågellokalerna för den ornitologiskt lagde. Här finns tipsen om vart du kan hitta kantarellen och hjortronet och ta den där fina gäddan. Floran på sandiga stränder och skogens upplevelser, stråken precis utanför stadskärnan, här finns något för allt och alla, utom då rena fjällavsnitt, och både för den bilburne och den som tar sig fram för egen maskin.
Del tre i guiden ger tips på vad man kan göra i naturen och hur vi vårdar vårt arv. Och del fyra består av fina kartor, sex stycken över de aktuella områdena av kommunen. Blad som är lösa och lätt kan tas ut och tas med på färden.
- Själv tycker jag det är fantastiskt att åka skidor på landkallarna, de isremsor som blir kvar kring öarna på våren, eller en gråkall dag vid exempelvis Råneälven när strömstaren är igång och sjunger, säger Öberg.
- Vi har känt att det funnits behov av en sån här bok, en skrift med tips hur man hittar till de fina ställena, säger informationschefen på kommunen Sven-Olov Hederyd. Han berättar att man tagit i rejält denna gången när det gäller upplagan.

Många intresserade
- En normalupplaga brukar vara 2.000-3.000 ex, denna har vi tryckt i 7.000 exemplar! berättar han och utstrålar en trygg visshet att att Luleåborna, andra länsbor, ja även folk söderifrån och våra finska grannar ska bli nyfikna på boken som börjar säljas nu till skyltsöndagen för en överkomlig slant.
Ganska precis en miljon kronor har det kostat att ta fram boken som till 67 procent är finansierad med statsbidrag och bygdemedel och resterande kommunala medel. Det modesta priset på 250 kronor är satt med optimismen att kunna få tillbaka vad man lagt ut.
Guiden är på 144 sidor och kommer att kunna hittas på Akademibokhandeln, Bokia, hos affärer och rörelser som säljer varor och tjänster med anknytning till äventyr och friluftsliv, i nya kulturhuset med flera ställen. En folder med ett sammandrag av de besöksvärda ställena kommer också att i en nära framtid ligga klar.

Gemensam bok
Och när det gäller den första succéboken om skärgården så finns det planer om än bara på idéstadiet, avslöjar Sven-Olov Hederyd.
- Landshövdingen kommer som det ser ut att snart ta upp detta vid ett möte med kommunerna efter kusten här. Tanken skulle vara att göra en gemensam bok. Vi vet att exempelvis finnarna är mycket intresserade av vår skärgård, säger Hederyd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om