En friskola försvinner

Norrlands entreprenörsgymnasium lägger ned. Kommunen tar över elever och personal.– Vi lämnar detta rakryggade, säger friskolans vd Majvor Müller.

ENSE OM SKOLSLUT. Norrland entreprenörsgymnasium lägger ned och kommunen tar över elever och personal. Det är Ingrid Norberg, ordförande i BUN och gymnasiechef Eva Lindbäck överens om med Majvor Müller, vd för för friskolan.

ENSE OM SKOLSLUT. Norrland entreprenörsgymnasium lägger ned och kommunen tar över elever och personal. Det är Ingrid Norberg, ordförande i BUN och gymnasiechef Eva Lindbäck överens om med Majvor Müller, vd för för friskolan.

Foto:

Luleå2013-11-21 16:48

Entreprenörsgymnasium startade 2006 och avslutas 1 juli 2014. Detta enligt en överenskommelse mellan den kommunala skolan och friskolan.

– De vill avsluta sin verksamhet. Skolan är för liten för att bära sig ekonomiskt, säger Ingrid Norberg (s) barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Hon är positiv till övertagandet som godkändes av nämnden på torsdagen.

– Verksamheten återgår till den kommunala skolan och jag är väldigt glad över detta, säger Norberg.

Majvor Müller hävdar detsamma. Men hon menar att orsaken till nedläggningen främst är att de uppnått de mål man hade genom att de ekonomiutbildningar man erbjuder nu också finns i gymnasiebyn.

– Vi har även haft en djup samverkan med universitetet och det lokala näringslivet. Det har skapat nätverk i samhället för våra elever, säger hon.

Müller medger dock att elevantalet sjunkit år från år – årskurs ett detta läsår har 17 elever på 60 platser. Hon förnekar dock att skolan skulle ha ekonomiska problem.

– Det finns pengar och hade vi velat tjäna pengar skulle vi sålt någon annan friskolekoncern. Men vi kommer att avveckla på ett snyggt sätt och lämna detta rakryggade, säger hon.

Men så sent som i mars planerade dock skolan för en utbyggnad och ansökte hos Skolverket om nya program (samhällsvetenskap med juridik). Detta har beviljats men de programmen följer nu med in i den kommunala skolan.

– Vi ser detta som en vitamininjektion. Här finns en etablerad samverkan med näringslivet som jag hoppas att vi kan förvalta, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef.

Entreprenörgymnasiets profil är ekonomi med inriktning på entreprenörskap. Skolan blev privat 2008 och är ett aktiebolag som ägs av Müller och några privatpersoner i Luleå. Friskolan får en extra bidragsutbetalning av kommunen i juli nästan år men för övrigt byter inga pengar ägare genom övertagandet.

Från nästa läsår kommer eleverna (årskurs ett och två) att gå in de ekonomiprogram som finns i Hackspetten i gymnasiebyn. Kommunen kommer också enligt överenskommelsen att ta över personalen. Elever och personal är informerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!