En färgklick på hösten

Från exklusivitet till vardagsvara, köpt i närmaste livsmedelsbutik. Orkidéer finns snart sagt i var mans hem och bjuder på färgprakt året runt.

En udda blomma. En primärhybrid av släktet Psychopsis, den här heter Mariposa vilket betyder fjäril på spanska.

En udda blomma. En primärhybrid av släktet Psychopsis, den här heter Mariposa vilket betyder fjäril på spanska.

Foto: Eija Dunder

Luleå2014-09-05 16:00

Brudorkidéer eller Phalaenopsis, som det latinska namnet lyder, har de flesta kommit i kontakt med. Stora blommor som svävar från långa stänglar med stora, tungformade gröna blad. Förmodligen är 90 procent, om inte mer, av alla orkidéer som säljs i Sverige brudorkidéer. De odlas rationellt i stora växthus, framförallt i Holland och Tyskland. Säljs ofta som lockvara till ett bra pris, blommar länge och kräver inte mycket skötsel.

Nåväl, det finns människor som lyckas med allt, till och med att vattna ihjäl en brudorkidé.

Hur ska man göra?

– Man vattnar igenom rejält. Sedan ska man titta så att orkidén är torr nästa gång man vattnar, råder Mats Carlsson från Göteborg.

Så länge som brudorkidéns rötter är gröna är det för tidigt att vattna, de ska börja vitna och krukan ska kännas lättare. Mats Carlsson avråder från att ha fixerade intervaller, hur ofta man behöver vattna beror på temperatur och luftfuktighet.

Varför blommar den inte om?

– Oftast har den stått för varmt.

Billiga brudorkidéer är ofta unga plantor, en kruka full med välutvecklade rötter vittnar om en äldre planta.

– Nu säljer ju alla brudorkidéer, ofta är de som säljs billigt väldigt unga plantor som inte är rotade ordentligt, säger Mats Carlsson.

Nästa steg för nybörjaren kan vara en hybrid från släkten som Oncidium eller Burrageara, som är en hybrid av fyra olika släkten. Gemensamt för dessa är att de har bulber. Med rätt skötsel kan de blomma tre gånger om året, säger Mats Carlsson.

– Det man ska tänka på är att det ska finnas plats i krukan, så att det nya skottet kan växa till sig ordentligt, säger Mats Carlsson.

För den som gripits av samlarmani finns det mer krävande släkten, med spektakulär blomsterprakt. Dit hör till exempel Cattleya från Sydamerika, med stora, starkt doftande blommor och Vanda från Asien, som växer epifytiskt i naturen.

Gemensamt för dessa är att de kräver betydligt mera ljus än brudorkidéer för att trivas. Och när det gäller Vanda så ska den ha mycket fukt, dagliga duschar på rötterna är ett måste. Vanda vill gärna ha det kallare nattetid, ned till tolv grader.

Vissa orkidéer kräver en kraftig temperaturväxling mellan dag och natt för att blomma om. Dit hör Cymbidium och Dendrobium nobile.

De tål mycket väl att stå ute sommartid och när de avhärdats kan temperaturen gå ned till fem–sex plusgrader utan problem. Det är en myt att alla orkidéer skulle vara så känsliga.

Orkidéer (Orchidaceae)

Växtfamiljen är en av jordens artrikaste, nästan 800 ­släkten och cirka 30.000 arter.

I Sverige växer 50 arter från 23 släkten, till exempel ­guckuskon. Alla orkidéer är fridlysta i Sverige.

De flesta orkidéer som säljs i handeln är hybrider av ­släkten från tropiska miljöer.

Vanliga i handeln är Phalaenopsis, Paphiopedilum, ­Oncidium, Cymbidium, Dendrobium.

Rena arter är mer ovanliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om