En epok går i graven
Under 25 år flög Tore Dahlberg, 71, 670 räddningsuppdrag i folkets tjänst. Därför känner han ett stort vemod över att försvarsmakten avvecklar flygräddningsverksamheten efter att ha drivit den i 86 år.
Foto:
De beslutade sig därför för att köpa in tio helikoptrar av märket av Boeing Vertol. Problemet var bara att det inte fanns några helikopterpiloter i Sverige som kunde flyga maskinen och förfrågan gick därför till flera anställda stridspiloter.En av dem var Tore Dahlberg.- Jag var ganska less efter elva år och tyckte att det verkade intressant att flyga helikopter, säger Tore Dahlberg.Mellan hösten 1967 till våren 1993 flög han 670 räddningsuppdrag. Det vet han tack vare loggböckerna som är skrivna. Där varje utryckning noterades.- Vi ansåg att eftersom försvaret hade resurserna att hjälpa nödställda människor så var också samhället berättigat att använda försvaret då de betalt för att ha det, säger han.Under åren som helikopterpilot har han varit med om många händelser som slutat både lyckligt och sorgligt.När Tore Dahlberg 17 år efter pensioneringen minns tillbaka väljer han de episoder som slutat väl.- Ett uppdrag var uppe i fjällen. I två dagar kämpade vi för att hitta en man som hade kört ut för ett stup med sin skoter. Det var verkligen hemska förutsättningar med snö och blåst och det var som att flyga i en mjölsäck. - När vädret till slut blev bättre lyckades vi hitta mannens skoter och en helikopter från Norrlandsflyg hittade till slut mannen som förutom en uppsträckt arm var han helt övertäckt med snö. Men han var vid liv och är det ännu.Snabb utveckling
Det är historier likt denna som till slut ledde till att han tillsammans med elva andra kollegor gav ut en bok som heter På söndag morgon ringer telefonen.- Vi hade några Kalixbor som förebilder. De skrev en bok om sina yrkesliv som var timmerflottning och vi tänkte att vi har ju haft ett intressant yrke varför inte berätta om det, säger Tore Dahlberg.Sedan han gick i pension har tekniken utvecklats i en rasande takt och mobiltelefonens etablering har lett till att flygräddningsuppdragen har minskat drastiskt.Fylld av vemod
Därför har han en viss förståelse för varför försvarsmakten väljer att släppa ansvaret för flygräddningen. Men den 31 mars kommer ändå att vara en dag fylld med vemod.- Förut kunde vi ofta åka ut och leta någon när vädret försämrades för att en orolig anhörig hade ringt och saknat personen. I dag händer det mer sällan då denne i stället tar mobiltelefonen och berättar var man befinner sig. Men jag tror inte människor vet vilken tillgång de har haft och vilken nyttig tillgång försvarets helikoptrar har varit för samhället.
Flygräddningen 1924-20101924: Första ambulansflygplanet lyfter från Boden.1926: Flygplanen börjar att bemannans av flygvapnens personal.1941: Ambulansflyget i Boden utrustas med en tvåmotorig Beechcraft.1953: Noorduyn Norseman baseras på F21 men ersätts snabbt av amfibieplanet Grumman Goose.1966: Två helikoptrar av modell Boeing Vertol levereras till F21.1988: Verolen bytts ut mot den franska helikoptern Super Puma.2010: Den 1 april övertar Norrlandsflyg beredskapen för flyg- och sjöräddning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!