Han ser rätt ensam ut i de fina studiolokalerna i gymnasieskolan Örnen. Här står toppmodern utrustning värd flera hundratusen med ett okänt vidare öde efter att Jim slutar i vår och hans lärare exklusivt, Christer Engberg, också lämnar gymnasieskolan.
- Bara en sådan här dator kostar 50.000 kronor, säger 18-årige Jim och klappar på en burk vid redigeringsbordet. I den stora studion står flera kameror overksamma. Det imponerande mixerbordet står mörkt.
- Jag vet att det varit diskussioner med politikerna om att kunna ha kvar den här utbildningen som faktiskt är känd och erkänd, säger Jim som berättar att flera kamrater inklusive han själv fått jobb och att utbildningen rönt intresse från och varit en förebild för andra lärosäten i övriga Norden.
Skapa möjligheter
- Det var ju tänkt att den här utbildningen skulle skapa möjligheter för produktionsbolag att komma hit till Norrbotten och här kunna hyra in produktionsfolk, nu är det slut med det, konstaterar Jim Sandstén beklagande.
Att staden förlorar på det är han säker på men gymnasiereformen 2011 gjorde att denna utbildning inte fick vara kvar. Och politikerna ville inte göra något för att rädda det Luleåbaserade programmet, menar Jim. Att bli filmare var en dröm som väcktes hos denne ungdom när han gick i åttan. Han som var en duktig praktisk kille hade problem med att fixa teorin i skolan och bilden av grundskolan är inte särskilt ljus. Jim berättar om den roll han gav sig för att tackla det svåra.
- Jag var en buse i skolan. Men så började jag på individuella programmet i gymnasiet och kom sedan till Filmskolan via det och då föll allt på plats. Jag fick jobba 95 procent praktiskt och det hjälpte mig, och tänk så många andra unga som är som jag, säger han.
Etablerat sig
Under sin studietid har Jim etablerat sig som filmare och jobbar nu parallellt med utbildningen för ett produktionsbolag.
- Jag gör bland annat intern live-tv av Luleå Hockeys matcher, säger Jim som också gjort kortfilmer exempelvis från Peabtravet och LKAB med flera. Att filma live ställe stora krav på hantverkaren.
- Man får ju bara en chans, säger Jim som betecknar sig som rätt erfaren trots sina unga år.
Framöver är planerna att kanske utbilda sig vidare, till producent eller A-kameraman utomlands.
- Men först ska jag jobba ett tag, säger denna filmentusiast och släcker ned strålkastarna i studion.