En enda donator kan rädda nio liv

En donator kan rädda livet på nio personer.- Det är viktigt att alla tar ställning i den här frågan, säger Katarina Lindgren som är donationsansvarig läkare.

NY NJURE. En donerad njure kan vara skillnaden mellan liv och död för den som är uppsatt på väntelista för en transplantation.

NY NJURE. En donerad njure kan vara skillnaden mellan liv och död för den som är uppsatt på väntelista för en transplantation.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2012-10-11 06:00

En kampanj för att få fler svenskar att bli organdonatorer. Det är syftet med donationsveckan som pågår just nu. Genom olika arrangemang hoppas sjukvården att fler svenskar tar ställning i frågan. Det finns ett donationsregister där man kan registrera sig om man vill donera organ efter sin död.

Hittills har 1,5 miljoner personer gjort det. Till det kommer ett okänt antal personer som har ett så kallat donationskort i plånboken eller handväskan. Det är ett kort som säger att innehavaren är beredd att donera organ.

Det finns ytterligare ett sätt att visa hur man ser på frågan om organdonation: att berätta för sina närmaste hur man ser på frågan.

- I Sverige är det den dödes vilja som gäller. Därför vill vi veta vilken inställning som han eller hon hade i den här frågan oavsett om de har ett donationskort eller finns med i donationsregistret, säger Katarina Lindgren som är donationsansvarig läkare på Sunderby sjukhus och Piteå älvdals sjukhus.

Hon säger att ansvarig läkare alltid ställer frågor om den dödes inställning eftersom han eller hon kan ha ändrat åsikt.

De flesta människor tror att den typiske donatorn är en ung man i 25-årsåldern.

Men det är fel, den vanligaste donatorn är en person som fyllt 65 år.

Äldsta donatorn i länet är en 84-årig man.

Få donationer i länet
Katarina Lindgren säger att det finns en enkel förklaring till varför äldre personer är de vanligaste organdonatorerna. Där ingår att vid trafikolyckor så går det inte att ta organ från en person som avlidit eftersom organen hinner förstöras innan olycksoffret förts till sjukhus.

Och de som skadas får så bra vård att de överlever.

Det är något helt annat med en äldre person som drabbats av hjärnblödning och där hjärnan upphört att fungera. Den personens övriga organ fungerar som vanligt tack vare respirator.

Ålder spelar ingen roll
Sjukvården har för övrigt rätt att hålla igång andning 24 timmar efter att en person förklarats hjärndöd. Den här bestämmelsen finns för att underlätta organdonationer.

Nu är det inte så många som kan komma ifråga som donator, av dem som avlider i Sverige är det bara 250 per år.

För Norrbottens del handlar det om sex personer per år.

- Många människor tror att de inte passar som donatorer för att de är för gamla och för att de har tagit många mediciner. Men det har ingen som helst betydelse vid transplantation, säger läkaren Katarina Lindgren.

När en person förklarats hjärndöd tillfrågas de anhöriga om vilken inställning som personen hade till att donera organ.

Om personen var positiv till organdonation larmas Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som utför transplantationer på norrbottningar.

- De skickar upp ett team i ett av sina egna plan. Det tar mellan en till ett par timmar att ta ut organen och sedan lägga dem i en kylväska. När allt är klart lyfter planet för återfärd till Göteborg. Under tiden har patienter fått information att ta sig till sjukhuset för att göra sig klara för transplantation.

I Norrbotten görs mellan en och fem organdonationer per år.

De organ som tas ur kroppen har begränsad livslängd från det att de tagits ut ur en kropp:

4 ett hjärta klarar sig fyra timmar

4 en lever klarar sig sex timmar

4 en njure klarar sig 24 timmar

Företrädare för samtliga stora religioner stöder organtransplantationer. Det gäller kristendomen, katolicismen, judendomen, hinduismen och buddismen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!