En frestande doft av nybakat bröd sprider sig från kafélokalen i centrala Luleå där Mikael Lövgren och Anna-Maj Öhlund just öppnat sin lilla butik. 500 kilo bröd har bakats till premiärdagen. Kunderna bokstavligen strömmar till, det är kö till kassan där Lotta Bäckström och Emma Berlin Runing expedierar bröd och kakor. Så har det varit ända sedan klockan tio på förmiddagen då de öppnade.
– Det var längre kö hit än till systemet, säger Anna-Maj Öhlund.
I april blev hon delägare i Bensbyns stenugnsbageri som Mikael Lövgren drivit i ett par års tid. Båda är sjukgymnaster och vana att arbeta med sina händer.
– Jag suktade efter det här, säger Anna-Maj Öhlund.
Hur länge håller trenden med surdegsbröd?
– Trenden med jäst i bröd kommer nog att ta slut, svarar Mikael Lövgren.
Han hoppas och tror att fler små delikatessbutiker kommer att öppnas i Luleå.