En bit kvar till årets kock

Idén med att låta Årets kock 2009, Victor Westerlind följa eleverna på hotell- och restaurangprogrammet en dag var för att inspirera och sporra. Och det blev ett lyckat möte mellan eleverna och kocken.

FÖRRÄTTSBEDÖMNING. Spontant var alla soppor goda, men på gränsen till för tjocka, tyckte Victor Westerlund om förrätterna.

FÖRRÄTTSBEDÖMNING. Spontant var alla soppor goda, men på gränsen till för tjocka, tyckte Victor Westerlund om förrätterna.

Foto: Carolina Makkula

Luleå2011-04-06 06:00

Eleverna på Hotell- och restaurangutbildningen vid Luleå gymnasium fick på tisdagen jobba lite hårdare än vanligt i skolköket. Utan recept och med ingredienser som polkabetor och röding, fick de på egen hand skapa en trerätters meny. Allt för att ge dem en inblick i hur det går till i verkligheten. Och sporra dem.

- Det har ju gått över förväntan. De verkar ha fattat poängen att det kanske inte är det som är snyggast upplagt, utan det som smakar bäst som är hela grejen, säger Victor Westerlind.

Slet tappert
- Det gick ganska bra. Vi var väl inte bäst, men vi var inte sämst heller, tyckte Jacob Lindvall.

Han och hans grupp slet tappert med att grilla röding och blanchera grönsaker till varmrätten. I bedömningen fick de ändå ett ganska svalt mottagande.

- Rå kål, inte så gott. Den bör man tillaga, tyckte elevernas kökslärare Hans Larsson som var en av dem som bedömde rätterna.

- Moset känns stabbigt. Vi ska nog ha en potatismosskola med er, sammanfattade Victor Westerlind.

Men omdömet överlag var ändå positivt. Kritiken varvades med en hel del goda tips som eleverna kunde ta med sig. De flesta verkade också tycka att det var kul att få sina verk bedömda av ett proffs.

- Det har varit en kul och bra dag. Så här går det ju till i verkligheten och det har varit bra att få uppleva, sade Jacob Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om