På Umeå universitet har det i snart tio år forskats om svenska samers psykiska hälsa och livsvillkor. 2011 intervjuades 315 renskötande samer i ett forskningsprojekt vid Umeå som jämfördes med en matchande geografisk grupp. Resultatet är slående, bland renskötande samer är det dubbelt så vanligt att ha tankar på att ta sitt liv än för den matchande referensgruppen.
– Generellt sett har svenska samer god hälsa bland världens urfolk men när det kommer till renskötande samer finns det en höjd risk för självmord och depression, säger universitetslektor Niclas Kaiser som skrivit avhandlingen.
Män mellan 18 och 39 är den grupp som löper allra störst risk, något som kan vara kopplat till att de är i mitt uppe i sitt val av yrke.
– Det finns skyddande faktorer, samarbetet som renskötseln kräver kan ge en känsla av sammanhang, att det man gör spelar roll, säger Niclas Kaiser och fortsätter
– Det finns så många hot mot renskötseln idag, saker som gör att man som renskötare inte har kontroll över sin situation och det påverkar den psykiska hälsan, det behöver man inte vara psykolog för att förstå, säger han.
Umeå universitet är en drivande institution i forskningsfrågan.
– Det är ingen som vill ta i den här frågan, varken politiker eller renskötare. Om man vill ha en god psykisk hälsa bland renskötare menar jag att svenska staten måste bestämma sig för om vi ska ha renskötsel eller inte och om vi har det ska det vara på riktigt, säger Niclas Kaiser.