I fjol var det 23,2 procent av alla utfärdade trafikböter till utländska fordon i Luleå som betalades, enligt Transportstyrelsen.
Barbro Olsson, parkeringsansvarig vid stadsbyggnadsförvaltningen Luleå kommun, uppger att det är fortsatt låga siffror under det senaste året där det från juni 2022 till juli 2023 utfärdats 525 trafikböter varav 28 procent betalats.
– Det är skattepengar som går upp i tomma intet, säger hon.
Genom trafikregistret skickar Transportstyrelsen påminnelser om trafikböter till berörda bilägare. I registret finns dock enbart svenska registreringsnummer.
– Ett stort problem är att vi inte får kontakt med bilägarna, med Finland och Norge har vi gott samarbete men annars är det bara svenska bilar i registret.
Utöver parkeringsböter är det en del fordon som överges och behöver bogseras.
– Det är ofta östeuropeiska bilar som inte är i så bra skick som folk låter stå när de far hem där vi inte får tag i bilägaren. Bärgningen blir i det fallet en kostnad som kommunen får ta.
Barbro Olsson önskar att det fanns ett europeiskt samarbete så att kommunen hade kunnat få fram bilägare på utländska fordon.
450, 650, 1 000 eller 1 300 kronor står det på de gula lapparna som utfärdas i Luleå. Parkeringsvakterna jobbar inte bara med att lappa bilar utan en stor del av deras arbete är att vara informatörer.
– De spenderar ungefär två till tre timmar per dag med att informera om hur och var man ska parkera och hur man går tillväga för att betala parkeringsavgifter.
På Luleås största parkering "Trekanten" lappas det ungefär fyra bilar per dag, vilket är lågt jämfört med omsättningen, menar Barbro Olsson.
– Parkeringsvakter är en enorm hjälp och många turister söker upp dem på stan för att de syns. Sen har Luleåborna väldigt bra betalningsmoral och vill göra rätt för sig.
Hon förklarar att många trafikböter kan bero på okunskap där utländska trafikanter inte vet vart de ska vända sig eller hur de ska parkera.
– Jag klandrar inte dem, jag tror inte att de flesta vet vart de exempelvis kan lämna en bil de vill skrota i Sverige.
Det är ingen som blir glad av att se en gul lapp under sin vindrutetorkare och hon förstår att det upplevs orättvist att vissa slipper undan trafikböter.
– Svenska bilar måste ju betala. Vi kommer inte undan, men det gör du om du kommer från ett land utanför norden, säger Barbro Olsson.