En 63-årig epok närmar sig sitt slut

Det slutgiltiga beslutet är fattat. Direkt efter nästa års semester stängs mejeriet. "Vi har inte gett personalen något exakt datum än", säger Mathias Gärdh på Norrmejerier.

Vad ska hända med Norrmejeriets fabrik i Luleå? "Vi förbereder ett prospekt och kommer att ta kontakt med alla intressenter som hörde av sig efter nedläggningsbeslutet", svarar Mathias Gärdh, chef för varuförsäljning.

Vad ska hända med Norrmejeriets fabrik i Luleå? "Vi förbereder ett prospekt och kommer att ta kontakt med alla intressenter som hörde av sig efter nedläggningsbeslutet", svarar Mathias Gärdh, chef för varuförsäljning.

Foto: Per Lundström

Luleå2024-09-23 08:00

Nyheten i korthet

  • Norrmejerier har bekräftat att mejeriet i Luleå kommer att stänga efter nästa års semester. En fjärdedel av produktionen har redan flyttats till Umeå.
  • Omkring 60 anställda berörs av nedläggningen, som markerar slutet på en över 60 år lång epok av mjölktillverkning i Luleå.
  • Norrmejerier planerar att sälja industribyggnaderna och har börjat processen med att ta fram ett prospekt för fastigheten. Företaget sonderar också terrängen för eventuella köpare till mejeriets inventarier.

Det har gått 13 månader sedan chockbeskedet att Norrmejerier avser att avveckla verksamheten i Luleå.

En fjärdedel av produktionen har redan flyttats till Umeå. Det handlar om samtliga ekoprodukter samt de extra stora förpackningar som levereras bland annat till skolkök.

Kvar i Luleå är tillverkningen av mjölk och fil.

– I dag har vi i stort sett lika stor arbetsstyrka som när vi tog nedläggningsbeslutet. Det handlar om 55 anställda i Luleå, säger Mathias Gärdh, chef för varuförsörjning.

En 63-årig epok är därmed på väg mot sitt oundvikliga slut. 1961 startade mjölktillverkningen på Producentvägen på Bergnäset. 

När nästa sommar har klingat ut stannar produktionen för gott. Nedmontering av inventarier och städning av fabrikslokalerna gör att Norrmejerier räknar med att bli kvar fram till årsskiftet 2025/26. 

Företaget avser att sälja fabriken och har nyligen anlitat ett företag som ska sköta affären.

– Vi har precis kickat igång processen. Vi har tagit fram ett prospekt för fastigheten och kommer inom kort att ta kontakt med de intressenter som hört av sig tidigare, förklarar Mathias Gärdh.

Hur många handlar det om?

– Det är inte särskilt många, men det jag kan säga är att de som varit i kontakt med oss har haft väldigt varierande planer. Det finns någon som vill använda anläggningen i befintligt skick, en annan har funderingar om att bygga bostäder. 

Finns det något värde i mejeriets inventarier?

– Vi försöker sondera terrängen om det kan finnas någon köpare. Det kan ha ett värde om vi hittar rätt köpare, men det handlar samtidigt om en relativt gammal utrustning. En av anledningarna till avvecklingen är att vi har ett stort investeringsbehov i både Umeå och Luleå. Med tanke på dagens volym är det svårt att klara av att göra en sådan investering i båda städerna, svarar Mathias Gärdh.

Efter två raka förlustår vände Norrmejerier till ett positivt överskott 2023, men ekonomin är fortsatt pressat.

– Vi jobbar fortfarande stenhårt för att skapa ett positivt resultat. Hela matmarknaden i Sverige är mycket pressat. Det är en daglig fajt, skulle man kunna säga, understryker Mathias Gärdh.

Norrmejeriers fastighet omfattar totalt 25 862 kvadratmeter. I Luleå kommuns detaljplan är området vikt för industriell verksamhet. Bostäder förutsätter att en ny detaljplan kan tas fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!