En 6-6a kunde lösa mångårig polistvist

Interna bråk lamslog nästan verksamheten på polisens teknikspaning.Tvisten löstes först när huvudskyddsombudet vände sig till Arbetsmiljöverket.

TVIST UTREDD. Länspolisens operative chef Per Karlsson menar att arbetsmiljöproblemen runt tvisten om teknikavdelningen nu är över. Huvudskyddsombudet har också återtagit sin anmälan.

TVIST UTREDD. Länspolisens operative chef Per Karlsson menar att arbetsmiljöproblemen runt tvisten om teknikavdelningen nu är över. Huvudskyddsombudet har också återtagit sin anmälan.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2012-11-24 06:00

Teknikgruppen bildades 2009 och sysslar främst med hemlig övervakning med hjälp av kameror och telefonavlyssning. Gruppen är underbemannad och personalen är hårt belastad och tvingas till ensamarbete i stor utsträckning.

Men än allvarligare för verksamheten var den tvist som bröt ut mellan kriminalunderrättelseenheten och narkotikaenheten om teknikgruppen - "arbetet på telefonavlyssningen har bestått av interna stridigheter bestående i vem som skall göra vad, hur, när och varför" skriver polisens huvudskyddsombud Jan Johansson till Arbetsmiljöverket.

Rädd personal
Trots upprepade försök har tvisten inte kunnat lösas och enligt Johansson mår personalen illa och är rädd. Det har lett till risk för både psykisk och fysisk ohälsa. Man känner hot om vedergällning i form av utfrysning och sämre arbetsförhållanden och karriärmöjligheter för dem som "öppet pratat om problemen".

Även polisledningen i länet fick huvudskyddsombudets skrivelse. Kraven var en klar och tydlig arbetsbeskrivning, stopp för ensamarbetet samt att cheferna fråntogs sitt arbetsmiljöansvar då de låtit "egen prestige ... ... och egna karriärer gå före att åtgärda och lösa det psykiska och fysiska lidande som funnits i personalen".

Dessutom hävdade Jan Johansson i sin skrivelse att den hemliga övervakningen hanterades "på ett rättsvidrigt sätt" genom konflikten.

Risk för stopp
Rent formellt var skrivelsen till Arbetsmiljöverket en begäran en så kallad "6-6a". Den innebär att arbetsgivaren har tio dagar på sig att lösa problemen innan Arbetsmiljöverket agerar med ett tänkbart förbud för verksamheten.

Detta tog skruv, anmälan anlände till Arbetsmiljöverket 1 november och tre veckor senare återtog huvudskyddsombudet sin anmälan, problemen var lösta.

Per Karlsson är operativ chef på Polismyndigheten Norrbotten och problemet landade i hans knä. Han talar inte så gärna om detta.

- Detta är ju en speciell del av verksamheten som vi inte vill ha någon offentlighet omkring, säger han.

Han berättar dock att konflikten är över och arbetsmiljöproblemen lösta.

- Nu är det klart för alla vem som leder verksamheten och vilka som gör vad, säger Karlsson.

Vad orsakade den interna tvisten om teknikavdelningen?

- Det har inte alla gånger funnits en acceptans över vem som ska göra vad.

Arbetsmiljöinspektör Håkan Sandström på Arbetsmiljöverket ser inte längre någon orsak att ingripa.

- Nej, en 6-6a har åter fungerat. Det är ett mycket bra verktyg, det bästa verktyg ett skyddsombud har, säger han.

Uttrycket 6-6a står för paragraf 6a i sjätte kapitlet i arbetsmiljölagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!