– Norrbotten bildades 1810 och Hushållningsällskapet kom 1814, 200 år är en ansenlig tid säger VD för Hushållningssällskapet Norrbotten/Västerbotten Jan-Olof Puranen. Jubileumsåret har och ska kantas av händelser. Den nyutkomna boken,"Tvåhundraåringen" berättar om de två seklerna av insatser för landsbygdens utveckling, och det kommer flera nyheter och ska ske aktiviteter under året.
Verksamhetens grund är rådgivning, sedan 2007 skött via dotterbolaget Rådgivning Nord. År 2010 slogs Norrbottens och Västerbottens sällskapen ihop till ett och man har runt 40 anställda totalt. Medlemsantalet är i dag totalt 3000.
Tittar man bakåt i de två seklerna ser man att den medlemsstödda organisationen har startat skolor, och banker och initierat mejerier, slakterier, föreningar och kooperationer. Man har stöttat fiske, hemslöjd, jord och skogsbruk, trädgård med mera.
– Det har startats och testat massor, somligt har gått bra annat har gått sämre men viktigast är att man har testat, säger Puranen. Han är optimist och positiv över framtiden, trots mörka orosmoln.
– Självförsörjningsgraden i Norrbotten vad gäller mat är under 30 procent, vi importerar det mesta. Det är en katastrof säger han och hoppas att framtiden ska innebära att graden höjs. Här innebär klimatförändringen och temperaturhöjningen en möjlighet i ett annars rätt mörkt globalt scenario.
– Köper människor lokalproducerat så gynnar det ju utvecklingen, säger Puranen som också vill höja kunskapsnivån hos befolkningen. Något som Hushållningsällskapet arbetar mycket med och kommer att öka, kurser, rådgivning med mera.
– Vi har projekt på gång. I sommar startar vi saluhall.net i samarbete med Luleå, Boden, Piteå, Kalix och Älvsbyns kommuner samt Längmanska företagarfonden, berättar Puranen.
Projektet, som rönt ett stort intresse, blir ett virtuellt köpcenter för att hjälpa landsbygdens företag saluföra sina varor och tjänster via internet.
– Vi ska också lansera projektet ett grönt utvecklingscenter på försöksgården i Öjebyn med forskning för att få fram klimatanpassade växtsorter och proteingrödor.
Han nämner också inrättande av en "företagarkuvös" där unga, exempelvis korv, öltillverkare med flera kan få en mentor till stöd i sitt arbete.
– Vi har en spännande utveckling framför oss, vi klarar oss inte utan egen livsmedelsproduktion återkommer Puranen till.
– Man måste ju få ha visioner. Kanske vi kommer att odla proteinrika fluglarver och kött, säger Jan-Olof Puranen som säger att det inte är något science fiction. Det är redan en realitet.