Emma Engelmark (S): "Vi måste följa skollagen"

Såväl föräldrar som oppositionspolitiker reagerar mot att särskoleeleverna blir utan skolskjuts från fritids. Emma Engelmark (S), avgående ordförande för barn- och utbildningsförnämnden i Luleå, utlovar nu att frågan måste utredas vidare. "Jag förstår att föräldrarna blir upprörda", säger hon.

Politisk strid om särskoleelevernas skolskjuts från fritids. Rättvisepartiet Socialisterna,ed Liv Shange Moyo, krävde svar av bun-ordförande Emma Engelmark (S). "Det här beslutet får fruktansvärda effekter för både barnen och deras sociala liv. Men det är också en kvinnofråga", säger Shange Moyo.

Politisk strid om särskoleelevernas skolskjuts från fritids. Rättvisepartiet Socialisterna,ed Liv Shange Moyo, krävde svar av bun-ordförande Emma Engelmark (S). "Det här beslutet får fruktansvärda effekter för både barnen och deras sociala liv. Men det är också en kvinnofråga", säger Shange Moyo.

Foto: Arkiv

Luleå2023-04-24 19:21

Debatten gick het under måndagens kommunfullmäktige, efter interpellationen från Rättvisepartiet Socialisterna apropå barn- och utbildningsförvaltningens beslut att slopa särskolelevernas skolskjuts från fritids – med risk för att flera föräldrar tvingas gå ned i arbetstid för att själva köra hem barnen efter avslutad skola vid 13-tiden.

– Många av de här barnen kan inte vara hemma ensamma och fritids innebär är en livlina för dem, säger Liv Shange Moyo (RS). 

undefined
"Det här beslutet får fruktansvärda effekter för både barnen och deras sociala liv. Men det är också en kvinnofråga. Många ensamstående mammor har redan gått ned i arbetstid, och det här är ett jättehårt slag för dem", säger Liv Shange Moyo (RS).

Hon berömmer alla vårdnadshavare som nu engagerar sig i frågan. 

– Föräldrarna gör helt rätt. Det här beslutet får fruktansvärda effekter för både barnen och deras sociala liv. Men det är också en kvinnofråga. Många ensamstående mammor har redan gått ned i arbetstid, och det här är ett jättehårt slag för dem. Somliga är billösa också. 

Under måndagens debatt var flera politiker uppe i talarstolen, däribland bun-ledamoten Carina Diaz i Vänsterpartiet, samarbetsparti till Socialdemokraterna, som även hon signalerade för ett omtag.

– Alla Luleås ungar ska kunna vara på fritids men alla tar sig inte själva därifrån. Därför får vi backa nu på hur problemet ska lösas. Vi har lagstiftning och föreskrifter men vi välkomnar också att detta utreds mer. 

undefined
" Att få vardagen att fungera bättre, lägga vardagspusslet enklare, är viktigt för oss. Det kommunen nu planerar, att begränsa skolskjutsen, är motsatsen till det", säger Samuel Ek (KD).

Samuel Ek (KD) var än mer kritisk:

– Att få vardagen att fungera bättre, lägga vardagspusslet enklare, är viktigt för oss. Det kommunen nu planerar, att begränsa skolskjutsen, är motsatsen till det. Och det finns faktiskt kommuner som har valt att underlätta för dessa grupper – då ska väl inte Luleå genomföra försämringar för familjerna?

Men precis som förvaltningen själva hänvisade bun-ordförande Emma Engelmark (S) till att servicen till särskoleeleverna strider mot skollagen och likställighetsprincipen. 

– Jag förstår att föräldrarna blir upprörda, då det här försvårar för dem och deras barn, men man måste skilja mellan det som regleras enligt skollagen och vad den här typen av skjuts eller transport efter fritids kan handla om. Det har skett en felaktig tillämpning tidigare, när man har tillhandahållit skjuts från fritids trots att det inte är förenligt med skollagen. 

Enligt Skolverket är det ingen skyldighet för kommunerna att erbjuda skolskjuts efter fritids, men det finns heller inget hinder för detta. Hur vill du kommentera det?

– Nej, det går inte inom skollagen men däremot kan det prövas om det är möjligt på andra sätt, ur ett rättvist likställighetsperspektiv. Men det här rör kommunallagen, så detta är en större fråga än för oss i barn- och utbildningsnämnden. 

Är det inte rimligt att särbehandla särskoleelever?

– Jag är inte jurist och kan inte säga vad kommunallagen säger om det. Det är mycket möjligt att det kan bli så men i så fall är det juristerna som får göra den bedömningen. Vi kan inte godtyckligt ta ett politiskt beslut utan att veta konsekvenserna av det.

undefined
"Jag har full tilltro till att barn- och utbildningsförvaltningen har gjort en korrekt bedömning när det gäller skollagen", säger Emma Engelmark (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Engelmark utlovar samtidigt att frågan nu måste utredas vidare över förvaltningsgränserna.

– Vi vill vi lyfta frågan med socialförvaltningen också, även titta på andra rättsfall och hur andra kommuner har agerat. 

Varför har inte detta gjorts innan beslutet togs om att dra in på skolskjutsen?

– Jag har full tilltro till att barn- och utbildningsförvaltningen har gjort en korrekt bedömning när det gäller skollagen. 

Hur kan det komma sig att flera andra jämförbara kommuner ändå erbjuder detta?

– Du får ringa dem och fråga om deras prövning. Avsteg från likställighetsprincipen kan också prövas i förvaltningsrätten. Men vi vill inte behandla Luleås barn olika. Därför måste man också titta på vilka ”särskilda skäl” som kan göra att de här barnen är berättigade skolskjuts från fritids. 

Det är kommunicerat att den slopade skolskjutsen från fritids börjar gälla från i höst. Vad händer?

– Jag och Bodil Wennerbrandt Sevastik (S), socialnämndens ordförande, ska nu låta förvaltningscheferna Gabriella Sjöström och Maarit Enbuske skyndsamt titta på detta. Sen får de återkomma med förslag. 

Skjuter ni upp förändringen till efter årsskiftet?

– Jag kan inte lova det nu, och förvaltningarna har annan hög arbetsbelastning. Självklart vill vi utreda detta så snabbt som möjligt, säger Emma Engelmark (S).  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!