Emilia ? en luciaveteran

År 2002 valdes hon till Övertorneå lucia, 18-åriga Emilia Jauhiainen, Luleå. Att hon nu blivit utvald som kandidat till Norrbottens Lucia slog ned som en bomb. - Jag hade ingen aning om att jag var anmäld, säger kandidat nummer ett som fyller år på nyårsafton, ska bli storasyster igen i februari och hoppas på en framtid som sjuksköterska

LULEÅ2006-11-10 06:00
- Livet rullar på bra, förklarar Emilia som är en grundpositiv och glad tjej. I Luleå har hon bott i en dryg månad och just nu praktiserar hon på Barnens hus. Hos denna flicka sitter det inte fast och sen hon gick ut från gymnasiets naturlinje i Övertorneå i våras så har hon inte varit sysslolös särskilt länge.
- Jag hade min kille i Uppsala då så jag åkte ned dit i somras och arbetade på Arlanda med städning. Men jag längtade hem så jag for tillbaka och fick genom arbetsförmedlingen ett praktikjobb på Barnens hus. Jag ska nu också få börja en visstidsanställning där berättar Emilia.
Inför framtiden är planerna att bli sjuksköterska.
- Jag har sökt in och vill helst gå sjuksköterskelinjen, kanske för att bli barnmorska så småningom, säger Emilia som är äldsta barnet av hittills fyra i den Jauhiainenska familjen som består av mamma Inger och pappa Ulf och Emilias tre syskon.
- Jag har två systrar Amanda, 17 och Lovisa, 15 och så en bror, Albin 11 år, och i februari så får jag ett syskon till, berättar Emilia som ser fram emot händelsen.
Hembyn Rantajärvi där hon växte upp är förstås en kär plats.
- Vi har alltid varit mycket ute i naturen, åkt skidor, skoter, fiskat berättar Emilia som gärna umgås med familjen och med vännerna.
- Rantajärvi ligger nära skidanläggningen Pullinki så vi är ofta dit och åker berättar Emilia som både behärskar sidor och snowboard.
Pojkvännen Andreas Aston som flyttat upp till Luleå är också en viktig person för Emilia. Och att han har samma fritidsintressen som hon är ju inte helt fel.
I Luleå trivs hon jättebra och uppskattar stans varierande utbud av nöjen.
- Här finns mycket att göra, bio, teater, ja utbudet är stort, konstaterar Emilia.
I högsätet just nu är förstås jobbet och så luciaarrangemanget där det är mycket förrättningar. men det är bara roligt säger hon.
- Det är jätteroligt och vi i gruppen har börjat lära känna varandra rätt bra nu, säger Emilia som minns hur det var att vara Övertorneås lucia.
- Jag tyckte det var väldigt roligt att lussa på äldreboendena man märkte hur det uppskattades av de gamla, säger kandidat nummer 1.
Namn: Emilia Jauhiainen
Ålder:18 år
Hemort:Luleå
Längd 1,74
Hårfärg:Brun
Ögonfärg: Brun
Senast lästa bok: Om Tsunamin av Pigge Werkelin
Bäst på TV: Serien OC
Bästa artist: Gillar lite av varje
Bästa film: Dirty Dancing
Älsklingsrätt: Makaroner och korv
Bästa egenskap: Glad och positiv
Största svaghet: Har dåligt tålamod
Drömresa: Italien
Person jag beundrar: Mamma och pappa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om