Emelie, 29, ska utbilda flygtekniker: "Praktiskt lagd"

Av sju instruktörer på Nordiskt flygteknikcentrum i Luleå är nyanställda Emelie Winsa, 29, enda kvinnan. Nu hoppas hon kunna inspirera fler kvinnor att söka sig till yrket. "Jag tror kvinnor är rädda för att de inte ska klara av det", säger hon.

"Det är en enorm brist på flygtekniker, både i Sverige och internationellt", säger Emelie Winsa.

"Det är en enorm brist på flygtekniker, både i Sverige och internationellt", säger Emelie Winsa.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2024-04-06 17:00

Hon kommer senast från ett jobb som flygtekniker på F21:s flygverkstad där hon jobbade i fem år, innan hon nu går in i utbildningens värld.

Som instruktör ska hon lära ut sina erfarenheter från yrket – och forma nya flygtekniker. Turbinlära och en viss del helikopterlära blir hennes ämnen.

Utbildningen är tvåårig och eleverna blir flygtekniker med inriktning mot helikoptrar.

– Det är en bra del i den personliga utvecklingen, att få utmana sig själv och lära ut det man själv arbetat med. Jag vet vad branschen söker, säger Emelie Winsa.

undefined
Nu ska Emelie Winsa lära ut sina erfarenheter till nya flygtekniker. Teori värvas med praktik inne bland helikoptrarna i maskinhallen. "För att bli instruktör ska du ha drivet att vilja lära andra det som du själv har erfarenhet av", säger Emelie Winsa.
undefined
Noggrannhet och ansvarstagande är bra att ha i yrket. "Det är ett väldigt fint jobb, allting är otroligt rent och det finns manualer på allt och någon att stödja sig mot", säger Emelie Winsa som är nyanställd på Nordiskt flygteknikcentrum.

Hon har även jobbat med småflygplan och helikoptrar i den civila branschen i södra Sverige innan hon valde att flytta tillbaka till hemorten Luleå för att komma närmare familjen.

Varför valde du den här branschen, från första början?

– Jag tyckte det lät intressant. Jag har alltid varit en praktiskt lagd person och har bott på hästgård hela mitt liv. Där har jag fått göra mycket saker själv, skruvat och lagat grejer. Det var så jag kände att det är roligt att jobba praktiskt.

Hon läste till flygtekniker på gymnasiet och gick även flygteknikerutbildningen på yrkeshögskolan. Under båda utbildningarna har tjejer varit i minoritet, med bara tre tjejer i klasserna.

Hur har det varit?

– Jag har lätt för att umgås med killar. Jag tycker det är väldigt enkelt. Jag har inte sett det som ett problem, säger hon.

Hur hävdar du dig?

– Oj, vilken svår fråga. Jag är en glad och driven person, jag har lätt att framföra vad jag tycker. Det behöver inte bli så stor diskussion. Det gäller att stå på sig. Det har hänt att någon äldre man velat prata med en "riktig" tekniker, men det har inte varit ett stort problem.

undefined
Nog kommer hon sakna att skruva, i perioder. Men Emelie Winsa ser instruktörsjobbet som en utmaning. "Jag är en driven person som vill ha utveckling hela tiden", säger hon.
undefined
Förebyggande underhåll och felsökning är en stor del av jobbet.

Ansvaret som flygtekniker är en stor del av utbildningen och yrket.

– Målet med att bli tekniker är att kunna stå exakt för det man har gjort, och skriva under på det. Man har ett juridiskt ansvar. Du ska kunna stå för att den här flygmaskinen kan flyga efter jobbet du gjort. Man tar ansvar för andra personers liv, de ska upp i luften. Man måste ha självinsikt som tekniker.

Att vara noggrann är en bra egenskap att ha.

– Man kanske tror att det behövs mycket styrka men det behöver inte vara så mycket det, egentligen. Det handlar om fingerfärdighet och att kunna tänka hur ett problem ska lösas.

Flygteknikerutbildningen

Är en tvåårig yrkeshögskola i Luleå med inriktning mot helikoptrar. 

Utbildningen har funnits i drygt 30 år. Varje år finns två klasser med 25 platser i varje, och ett maxantal på 28 platser. Just nu går ett 40-tal elever på utbildningen.

Det finns möjlighet till examinering mot flyg också.

Efter utbildningen finns jobb inom civila flyg- och helikopterföretag, flygvapnet, flygindustrin eller fristående flygtekniska verkstäder.

Jobbet som flygtekniker är både praktiskt och teoretiskt. Exempelvis är utbildningen och manualer på engelska.

Den 7 maj är det öppet hus på utbildningen.

Källa: Nordiskt flygteknikcentrum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!