Restaurangbranschen har haft stora svårigheter att rekrytera ny personal efter pandemin. För att försöka råda bot på detta startade Utbildning nord i samarbete med Arbetsförmedlingen och krögare i Norrbotten, en skräddarsydd utbildning på tolv veckor.
En av dem som har gått Snabbspåret, som utbildningen heter, och numera har ett jobb över sommaren är 21-åriga Elvira Henriksson Larsson från Kalix.
Hon är utbildad florist men i Norrbotten är det svårt att hitta ett jobb inom det yrket.
– Jag har jobbat på kafé och i blomsterhandel tidigare men restaurangbranschen är ny för mig, säger hon.
Utbildningen är under tolv veckor och varvas med tre veckor utbildning och tre veckor praktik.
– Det är bra att man delar upp det, då ser man vad man behöver lära sig mer av under praktiken och kan få hjälp med det på skolan, säger hon.
Nu är Elvira Henriksson Larsson inne på den avslutande praktiken och sedan väntar jobb som servitör på Hemmagastronomi i Luleå över sommaren.
– Det är en perfekt introduktion till ett yrke och så får man lite erfarenhet samt en möjlighet till jobb, säger hon.
Förutom Elvira Henriksson Larsson är det ytterligare en från utbildningen som har fått jobb som köksassistent över sommaren.
– Jag tycker det är bra att det finns en sådan här utbildning där man kan prova på ett yrke även om man inte riktigt vet vad man vill göra i livet och samtidigt få lite erfarenhet. Jag är mycket glad att utbildningen finns, säger Elvira Henriksson Larsson.
Joel Larsson är en återvändare inom restaurangbranschen och har arbetat som personalansvarig på Hemmagastronomi sedan oktober 2021.
– Det var på sluttampen av pandemin men vi har inte behövt säga upp någon ur den fasta personalen. Det är under sommaren som det uppstår problem då samtliga krögare i princip måste dubbla antalet anställda, säger han.
Även om utbildningen är kort så finns det genom praktiken gott om tid att lära känna personerna och se till att de får den hjälp som de behöver.
– För oss är det här ett jättebra sätt att få in personal, säger Joel Larsson.
Leif Pääjärvi har haft en koordinerande roll från Utbildning nords sida.
– Vi fångade upp ropen på hjälp från restaurangnäringen och ville bidra till att finna lösningar för branschen och kan nu konstatera att det går att göra skillnad även vid utmanande lägen, konstaterar Leif Pääjärvi.