Vattenkraften i Sverige kommer i hög grad från kraftproduktion i lilla och stora Lule älv.
Kraftverken Seitevare, Parki, Randi och Akkats finns i lilla Lule älv och står stilla till 11 april. Orsaken är att pågående byggen i Akkats kraftstation under en tid påfordrar ringa flöde.
Väntar på vårfloden
Stora Lule älv kan inte gasa på för fullt eftersom Vattenfall och El-Sverige i stort inte har så stora resurser på lager. Alla väntar på vårfloden. Den infaller tidigare i skogsland än i fjällen och tidigare längre söderut än i Luleälven. Sammantaget dröjer det enstaka veckor innan vattentillgången ökar rejält.
Under vintern har tillgången på vatten i vattenmagasinen i landet varit betydligt lägre än medelvärdet över 50 år. Det finns flera orsaker till det. Dels var det inte så mycket vatten i magasinen under hösten. Att kärnkraften delvis stod stilla under hösten och därefter inte drevs planenligt på förvintern, samt kallt väder i hela landet, har bidragit till ytterligare avtömning.
Kärnkraft i stället
På senare tid har kärnkraften körts hårt medan elproduktionen från vattenkraft varit låg, enligt branschorganisationen Svensk energis veckorapporter. Fyllnadsgraden i landets vattenmagasin var vid senaste mätningen under 15 procent, mot normalt 33 procent. Skillnaden uppges motsvara årsproduktionen hos en stor kärnkraftsreaktor.
Vattenfall bekräftar att vattenkraftproduktionen i Lule älv är lägre än normalt för årstiden och det uppges bero just på dålig tillgång på vatten.
I Norge, som har mer vattenkraft än Sverige, är bristen på vatten också stor.
I Norden motsvarar skillnaden mellan rådande läge och normal vattentillgång årsproduktionen hos fyra stora kärnkraftsreaktorer.