Elevhälsan i Luleå gymnasieskola kommer att förstärkas med tre tjänster; en skolsköterska, en speciallärare/specialpedagog och en skolpsykolog. Det har arbetsmarknads- och gymnasienämnden beslutat. Förstärkningen gör det möjligt att skapa sex sammanhållna team totalt.
– Tre nya tjänster tillkommer, vilket gör att personalen kommer att ha möjlighet att i större utsträckning besöka elever direkt på skolan, säger nämndens ordförande Fredrik Bruhn (S).
– Vi har ju sett under en tid att antalet elever som kommer till gymnasieskolan med behov av extra stöd och extra anpassningar är ganska stort. Den psykiska ohälsan har också ökat bland elever. Då tänker vi att elevhälsan ska jobba mer förebyggande och främjande, fortsätter Fredrik Bruhn.
Arbetsmarknads- och gymnasienämnden beslutade att avsluta webbtjänsten digital kontakt elevhälsa, som varit i gång sedan den 1 november 2022. Förslaget lanserades av Kristdemokraterna Samuel Ek och Sara Önneby Nordström i en motion 2020. Syftet med webbtjänsten är att underlätta för elever att snabbt få kontakt med elevhälsan.
Skolkurator och skolsköterska har hållit koll på de ärenden som lämnats in. De har inte varit många, vare sig på grundskolan eller i gymnasiet.
Sedan starten i november 2022 har elevhälsan vid Luleå gymnasieby fått in två ärenden. I grundskolan har totalt fyra elever använt tjänsten från starten till och med april i år.
– Vi valde att gå på förvaltningens förslag, alltså avveckla den här tjänsten. Det är två personer på 18 månader som använt tjänsten, säger Fredrik Bruhn (S) ordförande för arbetsmarknads- och gymnasienämnden.
Under våren gjordes en utvärdering av den digitala webbtjänsten, 379 av Luleå gymnasieskolas cirka 2300 elever svarade på en digital enkät. 89 procent svarade att det är lätt eller ganska lätt att få tag på skolsköterska eller skolkurator. Eleverna använder Teams för att boka tid.
– Vi såg inte behovet att fortsätta bemanna den här tjänsten för gymnasiet, säger Fredrik Bruhn.
Barn- och utbildningsnämnden har tagit ett annat beslut angående webbtjänsten när det gäller grundskolan.
– Vi var faktiskt en enig nämnd som sade att vi fortsätter. Vi vill se en annan form av digital elevhälsa, men till dess att vi har fått fram en mer funktionell digital elevhälsa så vill vi att man fortsätter med den tjänst som finns, säger Maritha Meethz (S) ordförande för barn- och utbildningsnämnden.