Videon är inte längre tillgänglig
Efter sex veckors arbete presenterade tre högstadieklasser från Piteå, Kiruna och Boden sina bidrag till projekt Gnistan som hölls vid Teknikens Hus under onsdagen. Där de har fått möjlighet att undersöka framtidens energiutmaningar och bidra med sina framtidstankar på hur energin kan se ut år 2025.
– Det är otroliga innovationer eleverna har kommit på. Jag hade velat anställa alla, men de är fortfarande lite för unga, säger projektledaren Carmen Wargborn från Vattenfall och skrattar.
Syftet med projektet är att intressera fler elever att välja en teknisk eller naturvetenskaplig inriktning till gymnasiet.
Tjugo över ett presenterade juryn vinnarna som blev Elias Bolsöy, Max Niva, Alina Pejok och Alva Mikko från Friluftsskolan Vargen i Kiruna. Gruppen hade tillsammans uppfunnit en undervattensmaskin som tar upp energi från havet och gjort en plan för att så småningom avverka kolkraftverken.
– Det finns massor energi att ta från havsströmningar. Det är kraftiga strömmar som inte används och den energin vill vi ta reda på, säger Elias Bolsöy, som samtidigt visar på en karta var maskinerna kan tänkas placeras ut.
Vinnarna belönades med en resa till Stockholm där de få chansen att visa upp sina visioner på Vattenfalls huvudkontor. Men även besök på bion och Gröna lund står på schemat.
– Det känns jättekul. Det kommer att bli spännande att få fara ner till Stockholm, säger eleven Alva Mikko.
Andra uppfinningar som visades upp var bland annat en blixtfångare, som får sin energi från blixtrar och ett regnkraftverk som omvandlar regndropparna till energi.