Elever lär sig ställa Krav på maten

I köket på Bergnässkolans hotell- och restaurangprogram sprider sig doften av stekta småplättar. Vid spisen står Gunilla Nelander, matkonsult på Hushållningssällskapet.
? Jag är här för att prata om ekologisk mat med eleverna, berättar hon.

LULEÅ2006-02-23 06:30
Plättsmeten är gjord av ekologiskt framställda baslivsmedel; mjölk, mjöl, ägg och smör. Gunilla Nelander steker småplättarna och eleverna får se en film om alternativ hönshållning. Syftet med ?ekologiska matträffen?, som arrangerades på Bergnässkolan i går, är att öka elevernas medvetenheten om ekologisk produktion och Kravmärkning av produkter. Målet är att på sikt öka konsumtionen av livsmedel framställda på detta sätt. <br>&nbsp;? Jag vill att vi ska använda mer ekologiska råvaror på skolan. Baslivsmedel är inte svåra att hitta, men det är svårt att få tag på stora förpackningar. Vi använder kravmärkt kaffe och mjölk nu, säger Hans Larsson, lärare på hotell och restaurangprogrammet. <br>Konsumenterna får betala lite extra för alternativt producerad mat, men det behöver inte vara så mycket dyrare menar han. <br>&nbsp;? En liter ekologisk mjölk är 50 öre dyrare än vanlig. Ett kilo ekologiskt odlade bananer kostar sju kronor mer, säger han.<br>Ekologiskt producerad mjölk innebär att mjölken kommer från kor som betar på obesprutade åkrar och som inte är gödslade med kemiskt framställt gödsel. Ekologiskt odlade bananer är producerade på plantager utan kemiska bekämpningsmedel. <br>För att få kalla en produkt ekologisk måste den ha producerats enligt EU:s regler för ekologisk produktion. De omfattar odling, djurhållning, livsmedelsförädling, märkning, import, kontroll och marknadsföring av ekologiska produkter. Produktionen ska årligen kontrolleras av en godkänd kontrollorganisation. I Sverige är Krav en ekonomisk före-ning godkänd som kontrollorganisation för ekologisk produktion. <br>Hans Larsson skulle gärna se att Bergnässkolan profilerar sig och inriktar sig mer på alternativt producerade råvaror. <br>&nbsp;? Ungdomar är rätt grupp om man vill påverka utvecklingen av ett hållbart ekologiskt samhälle. De har ett öppnare sinnelag och känner större ansvar för framtiden och miljön, menar han.<br>Camilla Thörqvist jobbar på LivsmedelsSverige. Hon berättar att mellan två och tre procent av den svenska matkonsumtionen utgörs av ekologiska produkter. Jordbruksverket har som mål att öka den ekologiska produktionen i Sverige och de finansierar matprojektet på gymnasieskolorna. <br>Det är andra gången ?ekologisk matträff? anordnas på Bergnässkolan. Målgruppen är årskurserna två och tre på hotell- och restaurangprogrammet. <br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om