Elever i takt med tiden

Eleverna på gymnasiets energiprogram i Luleå ligger i fas med tiden. Genom ett samarbete med en stor leverantör av värmepumpar och solfångare får de lära sig arbeta med de senaste tekniska lösningarna på uppvärmningsområdet. - Det är jätteviktigt att tekniken är miljövänlig, säger läraren Antero Ala-Kojola.

MODERN UTBILDNING. Eleverna på energiprogrammet i Luleå får lära sig modern miljövänlig teknik för uppvärmning av hus. Utbildning är populär och eleverna är motiverade. Inte så konstigt eftersom det hittills varit lätt att få jobb efter avslutad utbildning.

MODERN UTBILDNING. Eleverna på energiprogrammet i Luleå får lära sig modern miljövänlig teknik för uppvärmning av hus. Utbildning är populär och eleverna är motiverade. Inte så konstigt eftersom det hittills varit lätt att få jobb efter avslutad utbildning.

Foto: Linda Wikström

LULEÅ2008-10-01 06:00
Just nu håller de blivande rörmokarna, eller VVS-installatör som det numera heter, i gymnasiebyn i Luleå på att sätta upp solfångare på fasaden till den byggnad de håller till i.Det är det senaste tekniktillskottet som eleverna får lära känna genom ett samarbete som pågått sedan utbildningen flyttade från Bergnäset till Kungsfågeln (gamla lasarettet) för tre år sedan.Nu är det olika sorters värmepumpar, solvärme och fjärrvärme som är de stora arbetsområdena för landets rörmokare. Tre klasser
På senare år har det varit stor efterfrågan på utbildat folk och de som gått energiprogrammet har haft lätt att få jobb.I Luleå finns det tre klasser med totalt 39 elever på programmet och i våras gick den första kullen som fått sin utbildning i den nya gymnasiebyn ut.- Efter tre år på skolan väntar två års lärlingstid på ett företag. Hittills har det varit ganska lätt att ordna platser åt eleverna men i och med nedgången i byggbranschen kan det bli en liten nedgång, säger Ala-Kojola.Samtliga elever på programmet är killar, med ett undantag - Linnea Holm som går i årskurs två.- Jag trivs jättebra och ångrar inte att jag valde det här programmet, säger hon.Trots konjunktursvackan och nedgången i byggbranschen kommer det troligen att finnas gott om jobb för de som lärt sig att installera värmepumpar och solfångare. Visst har en del villaägare redan börjat byta ut sina gamla olje-, el- och vedpannor men än finns det gott om villaägare som värmer sina hus med äldre, mindre miljövänliga pannor. Stigande elpriser lär snabba på utvecklingen och bytena.- Vi har moderniserat utbildningen och efterfrågan är stor på dem som har moderna kunskaper, säger Ala-Kojola.Han berättar att många VVS-företag som lever på att installera värmepumpar i dag.Motiverade
Eleverna på energiprogrammet är motiverade och det är konkurrens om de utbildningsplatser som finns.- I år hade vi 33 sökande till de 13 platser som finns så det var de med de bästa betygen som kom in.Vad ska då en villrådig villaägare satsa på i dag.- Bor man i stan är det fjärrvärme som gäller och bor man utanför så är bergvärme att föredra. Dessutom går utvecklingen framåt när det gäller luft/vatten-värmepumparna, säger Ala-Kojola.Han berättar att en normal installation av en bergvärmepump kostar 150.000-200.000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om