Elever hinner inte äta

Kaos i nya skolmatsalen.
Gymnasieskolans nya matsal kritiseras nu hårt av både elever och personal. Trängsel och ett evigt köande är ett par omdömen.
? Vi hinner inte äta under lunchrasten, säger Erik Gustafsson, elev på Hackspetten.

LULEÅ2003-11-21 06:30
Den 3 november öppnade gymnasieskolan sin nya lunchservering i kvarteret Staren i centrala Luleå. <br>Serveringen ligger på samma plats som Hermelinsskolans gamla matsal och idrottshall men är nybyggd.<br>Men både elever och personal insåg snabbt att den nya matsalen inte fungerade. Problemet är serveringen.<br> ? Det är kaos. Det är för trångt och eftersom de tagit bort brickorna tvingas vi köa flera gånger, säger Erik Gustafsson, elev i årskurs tre.<br>Vid ett besök i matsalen under lunchtid kan vi konstatera att han har rätt.<br> En lång kö hungriga elever slussas in i ett trångt serveringsrum där det är självservering. Men eftersom det saknas brickor går de allra flesta elever minst två gånger till serveringsrummet för att hämta sallad, bröd och framför allt dricka.<br>Kaos uppstår<br>På väg in nyttjar eleverna samma dörr som är utgång för dem som befinner sig inne i serveringsrummet.<br> Det uppstår kaos i dörren, särskilt som även personalen nyttjar samma dörr på väg från kök till diskrum och när de ska fylla förråden med tallrikar, glas och bestick.<br>Samtliga ska dessutom passera den korridor där elever som redan ätit köar för att lämna sina matverktyg till disken.<br>Det innebär att eleverna får köa tre gånger, ibland fler om de vill hämta mer dryck (och glasen är väldigt små).<br>Garderob saknas<br>Dessutom saknas garderob och eleverna får ta med sig ytterkläderna i matsalarna.<br> ? Hela serveringen är felbyggd. Vi har talat med mattanterna och de tycker samma sak, det blir totalt kaos. Många gånger hinner man inte äta, ibland finns det inte plats för alla att sitta och äta, säger Erik Gustafsson.<br>Fler elever delar hans uppfattning och frågan ska nu tas upp i elevrådet.<br>Serveringen funkar inte<br>Kate Fahleson är föreståndare för den nya skolmatsalen och hon håller med.<br> ? Det blir en propp när det kommer många som ska äta samtidigt. Köket är bra men serveringen fungerar inte. Vi får själva slåss med eleverna när vi ska in med mer mat och tallrikar, det är för trångt, säger hon.<br>Köandet leder också till att elever lämna sina tallrikar och bestick på borden då köerna vi disken är extra långa.<br> ? Det är någon konsult som byggt hela skolmatsalen, vi är inte tillfrågade ? som vanligt, säger Kate Fahleson.<br>Det faktum att det saknas serveringsbrickor anges som en försvårande omständighet.<br> ? Ja, och det har till och med ringt folk hit och erbjudit oss brickor. Men anläggningen är inte byggd för brickor, vi kan inte hantera dem, säger Fahleson.<br>Maten bättre<br>Men allt blev inte fel. Den nya matsalen får goda vitsord för övrigt.<br> ? Serveringen är felbyggd men maten är bättre och det är mattiderna också, säger exempelvis Frej Holmbom, elev på Hackspetten.<br>I dag äter mellan 700 och 850 elever sin skollunch i den nya skolserveringen.<br>Bekymrad<br> ? Det är något fler än vi räknade med, säger Mikael Hansson på tekniska förvaltningen och ansvarig för matsalsbygget för kommunens räkning.<br>Hansson är bekymrad över det som inträffat. Den nya matsalen var tänkt som ett lyft för eleverna på Hermelinsskolan (Hackspetten).<br> ? Jag måste tala med den konsult, Storköksplaneraren från Karlskrona, om detta. Men rent spontant är den enda lösningen jag kan tänka mig att vi får glesa ut mattiderna mer så att det inte blir så långa köer, säger han.<br>Löser inte problemet<br>I dag är skolmatsalen öppen 10.30?13.00. <br>I dag finns fyra rum som nyttjas som matsalar, de blir snart fem och då ska fler få plats. Men det löser inte problemet med ?proppen? vid serveringen.<br> ? Nej, men vi får styra mattiderna hårdare, säger Mikael Hansson.<br><br>anders.kojs@kuriren.com<br>0920/375 68<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!