Händelsen inträffade på en skola i Luleå. På filmerna som Kuriren tagit del av ses två tjejer ilsket tjafsa med varandra samtidigt som flera andra elever samlas runtomkring. De filmar med sina mobiltelefoner, elever som inte står tillräckligt nära för att kunna se höjer mobilen i luften för att fånga bråket.
Plötsligt spottar den ena tjejen den andra i ansiktet, ett jubel utbryter bland elever som står runtomkring.
På en annan film ses tjejen som utdelade spottloskan knuffa in den andra tjejen in i en vägg. Händelsen utspelar sig samma dag i en annan del av skolan. En ännu större grupp av elever ser på och filmar.
Skolan känner till det inträffade, rektorn blir uppmärksammad på att det är livat ute i korridoren och att elever filmar. Tumultet avbryts.
– Det är fruktansvärt att en elev spottar på en annan elev. Det är kränkande behandling, säger rektorn om det inträffade.
Händelserna polisanmäls och eleven som spottade och knuffade döms av tingsrätten till dagsböter för ofredande. För polisen berättar en av de inblandade att när det är bråk på skolan så kommer folk alltid och kollar och är alltid beredda på att filma. Det har alltid varit så.
– Det är ett fenomen att man filmar när något händer och lägger ut på Tiktok eller Snapchat. Det är inte bara på den här skolan, inte för att försvara sig på något sätt men det är så man gör i dag. Det är ett otyg för man delar en brottslig handling, det är ett brott att göra så, säger rektorn.
– Om vi vet vem det är så låter vi eleven ta bort filmen, men den kan ju vara delad före det, det går på tre sekunder. Det är fruktansvärt för den som är utsatt. Det är precis det som händer nu med exoposekontona, jättemånga har blivit utsatta. Det är en farsot med sociala medier bland ungdomar att det händer.
Rektorn känner inte till om någon elev på skolan har blivit uthängd på de exposekonton som nyligen skapats på Snapchat.
På skolan råder det ett skärpt förbud mot att filma varandra och medvetenheten bland eleverna anses öka.
– Vi lägger kanske 75 procent av vår arbetstid på att reda i sådana här ärenden. Vi pratar med eleverna om att det är deras eget ansvar, vi kontaktar även vårdnadshavare, för det är inte bara skolans ansvar att ta de här samtalen utan även föräldrarnas. Vi har inte bett eleverna ta med sig telefonerna till skolan, det är föräldrarna som köpt dem.
Skolan har även pratat om att samla in mobilerna vid skoldagens början och ge tillbaka dem till eleverna när de går hem men inget beslut i frågan är taget än.