Elektronisk näsa för dålig mat

Ergonomidesign Åk 4 vid Luleå tekniska universitet vann andra pris i Design open.

Luleå2009-03-12 06:00
Tävlingsuppgiften gick ut på att designa en produkt som kan minska slöseriet med mat. Studenterna från Luleå designade "Sniffer". En elektronisk näsa som berättar om mat måste slängas eller inte. Teorin bakom är att mat som håller på att bli dålig utsöndrar speciella ämnen som maskinen kan känna av. Alternativ
Tekniken är ett säkert alternativ till datummärkning. Den är avsedd dels för att användas i hemmet och även i butikerna. Produkten skulle kunna eliminera fusket med datummärkning. I juryns motivering står det att designarbetet som lett fram till produkten är väl genomförd och visar på ett framtidsperspektiv. I Sverige räknar man med att 27 procent av den producerade maten kastas. Det innebär att varje svensk kastar 100 kg fullt ätlig mat i soporna. Det är 900.000 direkt från våra kastruller och kylskåp. En av anledningarna tros vara att maten ofta håller längre än vad märkningen säger. Man märker ofta varor med kort datum som en försiktighetsåtgärd. Den elektroniska näsan skulle innebära att vi skulle kunna ha kvar maten längre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om