När Ricky Carlsson tar emot inne på Ferruform i Luleå är det som vd för ett företag i stor förändring. För honom som jobbat över 20 år i Scaniakoncernen är det som sker nu som en typ av generationskifte.
Samtidigt som Scania lanserar elektriska lastbilar och bussar pågår just nu en omställning för nästa generations dieseldrivna lastbilar som skall säkra omställningen till framtidens elektrifierade fordon.
– Tidigare beslutades vilka artiklar som skulle produceras var av mer strategiska inriktningsbeslut. I dag är det inte så då det tas beslut på varje komponent huruvida den skall köpas eller tillverkas, säger Ricky Carlsson.
Scania, som i dag är en del av Traton-koncernen, finns representerat i många länder och har många underleverantörer. Något som Scania i Luleå också är beroende av, men coronapandemin har visat hur sårbara industrierna som byggt mycket på globaliserade leverantörskedjor är.
Scania i Luleå inte bara tillverkar komponenter utan de är också med och utvecklar produkterna tillsammans med Scanias utveckling i Södertälje. Ricky Carlsson och produktionschefen Patrik Winbjörk visar runt i fabriken medan de förklarar hur de kan anpassa produktionen till de tillverkningsprocesser de har i fabriken i Luleå.
– Det är en sak att få en färdig ritning men hur man tillverkar den på bästa sätt i våra processer, det vet vi bäst. Kan vi vara med i ett tidigt stadie i produktutvecklingsprocessen kan det möjliggöra att produkterna blir mycket enklare att tillverka. Där finns mycket tid och pengar att spara, vilket skapar mer kundvärde, säger Ricky Carlsson.
Martin Persson, som är gruppchef på produktionsteknik, håller upp en tvärbalk som tillverkas i en 3-presslinje. Det är en automatiserad line med tre stora pressar som kan tillverka detaljer i upp till sju olika steg, från en plan plåt till en färdig detalj.
– Just en sådan här tvärbalk tittar vi på för att kunna anpassa inför elektrifieringen av lastbilarna. När man går från dagens diesellastbilar till ellastbilar så innebär det nya förutsättningar för chassit. Det är redan investerat cirka en och en halv miljard i produktionsutrustning här i Luleå och tanken är att genom små smarta anpassningar av tvärbalken kunna använda merparten av den utrustningen även för produktionen av ellastbilarna, säger Martin Persson.
Sedan den 1 september är alla anställda tillbaka efter de korttidspermitteringar som de gjorde i och med coronapandemin. Från sista veckan i mars var personalen i varierande grad korttidspermitterade tills man inom hela Scania i Sverige själva valde att avbryta permitteringarna då man ansåg att man inte längre behövde åtgärden, men de åtgärder de tvingats vidta för att minska smittspridningen syns tydligt.
– Då säkerheten för vår personal alltid har högsta prioritet, gjorde vi en riskbedömning och tog hjälp och inspiration av alla de nödvändiga åtgärder som Scania gör runt om i världen, berättar Anna Ihs, chef för SPS Office.
Tillsammans med SPS-koordinator Kenneth Hägglöf tog hon fram och implementerade avståndsmarkeringar och nya rutiner för att uppfylla Folkhälsomyndighetens allmänna råd.
– Vi tryckte även på det egna ansvaret, säger Kenneth Hägglöf.
– Vi har i hittills inte haft någon smittspridning här på jobbet så jag tycker att vi har gjort det här bra, säger Anna Ihs.