Ekoodlat, lokalt och jätteläckert

Mat och åter mat bjöds det på i Björsbyn i helgen.
Studieförbundet Vuxenskolan visade på närodlat och hembakat.
? Allt är ekologiskt odlat, lovade Marie-Anne Björn som stod i köket.

LULEÅ2005-10-24 06:30
Det doftade ljuvligt på byagården i Björsbyn i söndags. Det var inte så konstigt. I ugnen stektes som bäst rotfrukter som rödbetor, palsternackor, morötter och annat kryddat med kanel. På spisen gjordes söndagssteken och på bänken stod en skål med sås gjord på creme fraiche, vitlök, svarta vinbär och timjan.<br>Det fanns även kantarellsås och potatis.<br>&nbsp;? Smaka en bit, föreslog Marie-Anne Björn.<br>Det var inte dags för söndagsmiddag ännu, men Kuriren fick smaka en liten munsbit som en aning om vad som väntade gästerna när maten skulle vara klar. Trots att Marie-Anne Björn huserade i köket iklädd förkläde och faktiskt stod och rörde i samtliga grytor, ville hon dock inte kal-las kock, utan bonde. Tanken var just att visa på lokalodlat och på svenskt.<br>Råvarorna skulle vara svenska men maträtten från vilket land som helst.<br>Men kanel då?<br>&nbsp;? Nej, den är inte svensk men den sätter liksom bara piffen, sade hon.<br>I rummet intill talade Ewa Hedkvist-Petersen som bäst om EU och glesbygden. Hon har startat en särskild grupp av EU-parlamentariker som vill representera just glesbygden.<br>&nbsp;? De i gruppen kommer från bland annat Finland, Norge, Spanien och Skottland, berättade hon.<br>Efter hennes frågestund och anförande var det kaffe med dopp, och det var, ja just det hembakat. Därefter tog kocken Ulrica Bydling plats upp på scenen för att tala om den klassiska söndagssteken med hela familjen, som är på väg att försvinna.<br>Hon förevisade stek gjord på lamm från Gäddvik.<br>De flesta som lämnade Björsbyns byagård i söndags torde ha haft alla förutsättningar att bli riktigt, riktigt mätta.<br>Och belåtna.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om