Ekonomismarta unga lönar sig

Privatekonomi är en snårskog. Marknaden trycker på och det tas ibland oövertänkta köpbeslut. Unga arbetslösa är en extra utsatt grupp.

TÄNKVÄRT. "Bra att få en inblick", tyckte arbetssökande 23-åringen Pontus Gustafsson Holmbom.

TÄNKVÄRT. "Bra att få en inblick", tyckte arbetssökande 23-åringen Pontus Gustafsson Holmbom.

Foto: Elsa Rensfeldt

Luleå2013-04-16 06:00

Nu finns det en kurs som bland annat Finansinspektionen och Konsumentverket är med och ordnar runt om i landet just för dessa.

I dagarna har denna tvådagarsutbildning ägt rum i Norrbotten, bland annat i Luleå och Boden samt Kiruna. Projektledare för utbildningen, bakom vilken även Folkuniversitetet och Sparbankstiftelsen Kronan också står, är Katrin Rundström som representerar Folkuniversitetet i Karlstad.

Spela in
- Spela in samtal med de försäljare som ni träffar, säger hon till gruppen unga vuxna i Luleå på måndagen som bänkat sig för att få veta mera om saker som konsumenträtt, vardagsekonomi, sparande, försäkringar, krediter, reklam och mycket mera.

- Unga arbetslösa är absolut inte mera okunniga än andra, säger Rundström. Men unga är mera utsatta för marknadskrafterna som trendsättare och till exempel lättare offer för "billiga "krediter. Det behövs information och kunskap, säger Rundström som nu inom verksamheten Ekonomismart gör just det. Informerar och sprider kunskap om viktiga privatekonomiska frågor till unga i åldern 18-24 år.

Inspirera till fortsättning
Kursen som erbjuds kommuner över hela landet är sedan tänkt att leva sitt eget liv i kommunernas egen regi. Kursen som beräknas nå runt 1.000 unga per år och cirka 300 yrkesverksamma syftar just till att inspirera till en fortsättning.

- Ja det är krav att man på något sätt fortsätter att arbeta med detta. Det kan ske i olika former. En del kommuner anställer en egen person som bedriver uppsökande verksamhet säger Katrin Rundström. Till sist handlar det ju om att ha resurser att göra det, men:

- Överskuldsättningen i Sverige kostar samhället mellan 30-50 miljarder per år. Kommunerna kan spara pengar genom att utveckla det förebyggande arbetet, påpekar Katrin Rundström.

Unga mer kritiska
En av dem som deltog i kursen i Luleå, 23-årige Pontus Gustafsson Holmbom är arbetssökande men just nu med i ett EU-projekt med AMS som huvudman. Ett projekt med namnet UTAN- Unga till arbete i norr.

- Visst är det bra med att få information om såna här frågor, man försöker ju spara sina pengar så gott man kan. Men annars tycker jag att unga är mer kritiska än till exempel medelålders. Vi googlar ofta när vi undrar över något, säger Pontus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!