Ekologisk mjölk ratas

Norrmejerier lanserar sin mjölk med att den är lokalproducerad och att lita på.
? Deras mjölk produceras delvis på produkter från Sydamerika som innehåller kadmium.
Samtidigt ratas ekologisk mjölk, konstaterar forskaren Simon Jonsson.

LULEÅ2005-09-30 06:30
Ledningen i Norrmejerier talar genomgående om värdet av lokalt producerade varor.<br>&nbsp;? Anses det viktigt ska det också vara så. Fast de har köpt in foder som innehåller kadmium. Det är från Lantmännen, som bland annat tar det här från Sydamerika, säger Simon Jonsson.<br>Det vanliga jordbruket använder handelsgödsel (konstgödsel) där näringsämnena kväve och fosfor tillförs i sådana mängder att det läcker ut i vattendrag och stör miljön, konstaterar han. Och 40?50 procent av mjölken är producerad på foder där man använt bekämpningsmedel, som påverkar folks hälsa. Kadmium är cancerframkallande och finns i foder, exempelvis i sojamjölet från Sydamerika, säger Simon Jonsson.<br>Arla har kommit längre<br>Det är bara någon enstaka procent av mjölken som bönderna i Norrbotten och Västerbotten säljer via Norrmejerier som är ekologisk mjölk.<br>&nbsp;? Konkurrenten Arla har kommit betydligt längre. I Danmark finns en hel del ekologisk mjölkproduktion.<br>Den ekologiska mjölk Norrmejerier säljer hanteras i mejeriet i Bergnäset och kommer genomgående från Västerbotten.<br>I och med prispress förbereder Norrmejerier en kampanj där konsumenterna ställs inför att välja lågpriskonkurrenterna eller pålitlig norrländsk produktion.<br>&nbsp;? Norrmejerier gör oändligt mycket reklam för nya produkter men inte för ekologisk mjölk. Styrelsen har ingen vilja till det. Naturligtvis säger de inte det officiellt men jag har följt det här från början av 1990-talet. Jag tror att konsumenten är mer positiv till ekologisk mjölk. Det är ett misstag att inte anlita fler ekologiska producenter, säger Simon Jonsson.<br>Han var med i forskningen vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Öjebyn. Under 1990?2002 drevs ekologisk mjölkproduktion. Slutsatserna återgavs återkommande i massmedia.<br>&nbsp;? Det blev ett bättre ekonomiskt utfall för den ekologiska produktionen än för vanlig. Vi var överraskade över att det blev så hög avkastning, korna mjölkade mycket. Vi hade lägre utgifter, vi behövde ju inte använda bekämpningsmedel och handelsgödsel.<br>Någon krona dyrare<br>Simon Jonsson inflikar att produktionen var ekologisk till 95 procent. Just Sydamerikanskt foder var undantaget. Bönders ekologiska mjölkproduktion i dag når 100 procent, påpekar han. Däremot är det inte lokalt producerat fullt ut, det hämtas ekologiskt producerade ärtor från södra Sverige.<br>Den ekologiska mjölken är någon krona dyrare än vanlig mjölk. Med fler producenter skulle transporter och mejerihantering bli mer effektiv. Likväl blir ekologisk mjölk dyrare än vanlig mjölk, tror Simon Jonsson. Han tror inte konsumenterna bryr sig.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om