Jag förundras alltid över hur snabbt en ekonomisk avmattning förvandlas till en lågkonjunktur. De negativa omdömena om ekonomin staplas på varandra, inte minst i mederna, och snabbt blir den ekonomiska nedgången en vedertagen sanning. Jag är till exempel övertygad om att en övertygande majoritet av norrbottningarna skulle svara att länet redan är inne i en lågkonjunktur om de fick frågan i dag.
Faktum är att Norrbotten inte alls är inne i någon lågkonjunktur ännu. Det går att utläsa ur Norrlandsfondens nyligen publicerade Konjunkturbarometer Norrland. Barometern är genomförd under hösten 2008 samarbete med Statistiska centralbyrån och bygger på 900 företags nulägesbeskrivningar och framtidsprognoser för första halvåret 2009.
Konjunkturbarometern visar två saker: Norrbotten står sig starkt och har den bästa ekonomiska situationen av alla Norrlandslänen. I Norrbotten råder för närvarande ett positivt konjunkturläge med ett värde på +6, där 0 räknas som normalkonjunktur, 100 som extrem högkonjunktur och -100 som extrem lågkonjunktur.
Företagen i Norrbotten rapporterar en försvagning av konjunkturen, men läget är inte på något sätt nattsvart inför 2009. Företagen spår en mycket svag lågkonjunktur 2009 om man slår ihop alla branscher. Specifikt tror tillverkningsindustrin på en fortsatt högkonjunktur medan byggbranschen och detaljhandeln spår en nedgång. Norrlandsfonden drar slutsatsen att Norrbotten kan komma ur en kommande lågkonjunktur snabbare än övriga landet, eftersom järn- och stålindustri i länet har ett högre förädlingsvärde och exporterar mer än jämförbar industri i Sverige.
Arbetsförmedlingens statistik för januari till oktober visar också att Norrbotten står sig starkt i jämförelse med övriga riket. Varslen ökar visserligen i länet, men inte alls i samma takt som i riket. Under perioden januari till och med oktober har 1.514 personer i länet varslats om uppsägning, nästan 500 fler än under samma tid förra året. En ökning med cirka 50 procent. I riket som helhet har antalet varslade mer än fördubblats under jämförbar tid.
Totalt sett är läget alltså unikt när vi nu är inne i en ekonomisk avmattning. Läget i Norrbotten är bättre än i Sverige som helhet och vi kommer att ta oss ur den kommande lågkonjunkturen snabbare än övriga riket. Kuriren har visserligen berättat det här på nyhetsplats, men jag är ändå självkritisk när det gäller vårt sätt att ge er läsare en total bild av konjunkturläget.
Vårt sätt att hantera nyhetsflödet har inneburit att nyheter om varsel och negativa signaler från till exempel LKAB har fått större genomslag än de positiva signaler som faktiskt finns. Det är inget konstigt i det, eftersom varsel och nedgång är avvikelser från den sedan länge rådande högkonjunkturen, och därmed per definition en större nyhet. Jag tycker ändå att vi kan hantera den ekonomiska beskrivningen på ett bättre sätt och vi diskuterar just nu den frågan på redaktionen.
När vi som nyhetsförmedlare beskriver ekonomisk utveckling måste vi försöka att ha ett långt perspektiv och inte dra så snabba slutsatser av signaler om nedgång. Bara för att fastighetspriser och bilförsäljning sjunker lite från en rekordnivå, sysselsättningen backar lite från en situation där vi haft alarmerande arbetskraftsbrist och bara för att vi inte längre befinner oss på toppen av en historiskt hög högkonjunktur betyder ju inte det att vi automatiskt är inne i en lågkonjunktur. Vi måste ha ett perspektiv där vi till exempel jämför fastighetspriser eller bilförsäljning två eller tre år tillbaka i tiden, då vi faktiskt också hade högkonjunktur.
Om vi som nyhetsmedier misslyckas med att sätta en ekonomisk avmattning i rätt perspektiv eller överdriver signalerna från näringslivet kan det bidra till en fördjupad tillbakagång i ekonomin. Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att vi till och med kan framkalla en lågkonjunktur som egentligen bara hade behövt bli en tillfällig nedgång eller avmattning.
Lågkonjunkturen är lika mycket ett mentalt begrepp som ett ekonomiskt. Om vi alla tror att vi är inne i en lågkonjunktur, börjar vi och våra företag hålla hårdare i pengarna och tveka mer när det gäller investeringar, både på kort och lång sikt. När vi slutar använda våra pengar innebär det i sin tur att vi sätter igång och driver på den lågkonjunktur som vi redan trodde var ett faktum. En negativ spiral startar av signaler som kanske egentligen från början bara var en naturlig avsvalning av en överhettad ekonomi.
Trevlig helg!