Jag kan i dag konstatera att Göran Larssons sorg över dotterns situation har lättat avsevärt. När myndigheternas byråkrati sätter stopp för hjälpinsatser tar norrbottningarnas medmänsklighet vid.
Under hela dagen i går blev Kurirens nyhetschefer nedringda av både privatpersoner och företag som ville hjälpa Göran Larsson och hans dotter. Faktum är att resan hade kunnat betalas flera gånger om av frivilliga krafter.
Jag är uppriktigt imponerad av kraften i den norrbottniska viljan att hjälpa två människor i nöd. Jag kan konstatera att många av dem som ringde in för att bidra med pengar själva inte hade särskilt stora resurser. Tvärtom fick jag intrycket av att många som ville ge inte själva hade särskilt mycket att ge av. Men ville ändå ge till någon som hade det ännu sämre.
I en tid när ord som självförverkligande, personlig utveckling, karriär och andra jag-centrerade ord sprider sig som ideal i ett samhälle som blir allt mer egoistiskt är det skönt att konstatera att det finns motkrafter – inte minst när vi närmar oss julhelgen. Jag är också glad över att vi i tidningen inte bara behöver beskriva varsel, uppsägningar och ekonomisk nedgång. Det finns ljuspunkter i tillvaron som handlar om annat än ekonomisk utveckling.
Riktigt lika positivt är det svårt att se på landstingets hantering av ärendet. Jag inser naturligtvis att det finns regler som säger att föräldrar inte är berättigade till ekonomiskt stöd för att följa med sina vuxna barn när de ska få behandling. Men i det här fallet är skälen starka att göra ett undantag från reglerna. Pappans ekonomi var bevisligen mer än ansträngd. Flickans resevana var bevisligen ovanligt begränsad och hennes behov av moraliskt stöd stort. Det ska inte behövas ekonomiska bidrag från medmänniskor för att en pappa ska kunna göra det enda rätta – att hjälpa en dotter i fysisk och psykisk nöd.
Apropå positiva krafter sprider i dag Norrbottens Lucia Linnea Eriksson och hennes tärnor ljus och värme över Norrbotten. Norrbottens lucia är en tradition som sträcker sig mer än 60 år bakåt i tiden – Kurirens läsare har utsett Norrbottens lucia ända sedan 1944. En härlig tradition som jag som tidningschef är glad och stolt över.
Norrbottens lucia startade som ett arrangemang för att hjälpa de finska krigsbarnen. Sedan ganska många går överskottet till cancerforskningen vid Umeå universitet och till Lions övriga hjälpverksamhet. Som vanligt förtjänar Hasse Dufberg och hans kollegor i Lions en stor eloge för sitt engagerade arbete med Norrbottens Lucia.
Kuriren jobbar aktivt med att vara en del av samhällets utveckling och traditioner. Därför är det våra läsare som utser Norrbottens Lucia, Årets norrbottning och Årets Luleåbo.
Alla tre utmärkelserna är mycket omtyckta av våra läsare och både nomineringen och röstningen engagerar stora skaror människor.
Trevlig helg!