Utanför entrén till Coop Konsum på Bergnäset står en stor skylt: "Färsk, svensk mjölk från vårt eget mejeri". Cirka 100 meter därifrån vajar Norrmejeriers blåa flagga men det är inte det mejeriet som reklamen syftar på - vilket blir ännu tydligare inne i butiken där den egna mjölken har staplats ovanför Norrmejeriers.
Nä, Coops mejeri ligger i Grådö, Hedemora kommun, och varan ska nu konkurrera med det norrländska alternativet. I den aktuella butiken är Coops mjölk en krona och 30 öre billigare.
- Vi i Norrland har de högsta mjölkpriserna i landet så vi ser det både ur konsumentperspektiv men också ur lönsamhetsperspektiv för Coop Norrbotten. Vi behöver kunna erbjuda båda alternativen, säger Thomas Björk, vd för Coop Norrbotten.
Inte ensam
Nu är Coop långt från ensam. Willys säljer en egen mjölk under namnet Garant, som produceras av Skånemejerier och Falköpings mejeri. Ica kommer inom kort att lansera sitt eget märke med Arla som leverantör.
Utvecklingen är någonting som oroar LRF Norrbotten då dessa bönder inte finns i länet.
- Tidigare fanns det en överrenskommelse att man säljer mjölken i sitt eget mejeriområde men det här verkar vara ett sätt att kringgå det, säger Nils Olov Lindfors, ordförande i LRF Norrbotten.
Ett priskrig i butiken är det sista som LRF vill ha då organisationen i nuläget kämpar för att en större del av den totala vinsten ska landa hos producenten.
- Situationen är oerhört allvarlig. Det finns knappt en mjölkgård i Norrbotten som går plus och då har vi ändå ett högre avräkningspris än övriga landet. Men samtidigt är priset samma som för tio år sedan och omkostnaderna ökar vilket gör att vi har svårt att konkurrera med övrig Europa. Dieselpriset för bönderna i Sverige kommer 2015 att vara 30 procent högre än det näst högsta EU-landet, säger Nils Olov Lindfors.
Ett komplent
Skulle det ske ytterligare sänkningar på avräkningspriset så befarar LRF Norrbottens ordförande att många mjölkbönder kommer avveckla verksamheten. Det finns också en risk menar han att butikskedjorna kommer styra konsumenter till det egna märket och därigenom sätta press på att länets bönder sänker priset.
Coop Norrbottens vd garanterar att så inte är fallet.
- Vi ser Coopmjölken som ett komplement till Norrmejerier och tror att konsumenten till stor del kommer välja Norrmejerier på grund av lokalprägel och tradition. Men vi kommer också till ett läge där det finns till exempel stora barnfamiljer som tänker ekonomiskt och föredrar att köpa billigare mjölk, säger Thomas Björk.
Men så var det ju den här delen med avståndet. På Coops hemsida finns ett avsnitt som heter hållbar utveckling, som handlar om företagets ansvar för samhället och miljön. Går verkligen de långa transporterna hand i hand med den policyn, när ett mejeri ligger vägg i vägg med butiken på Bergnäset?
- Man ska komma ihåg är att vi har stora avstånd här uppe också. Mjölkproducenten kanske finns i Tornedalen, vilket innebär många rätt långa intransporter. Fördelen med Hedemora är att alla bönderna finns runt omkring mejeriet. Sedan samlastar vi mjölken med andra varor. Logistiskbelastningen mellan Norrmejerier och Grådö blir nog densamma, säger Thomas Björk.