I planarbetet för Hällbacken ingår lokal fjärrvärme.
Den påtalas i tredje etappen men bör komma först på plats så att den finns när husbyggena börjar, menar Luleå Energis fjärrvärmechef Magnus Johansson.
En stor del av hushållen behöver säga ja för att Luleå Energi ska satsa.
Troligen blir det en präktig pelletpanna. Möjligen byggs först en liten panna för att senare kunna komplettera med fler, om behovet ökar.
Blir dyrare
Priset på fjärrvärmen på Hällbacken blir dyrare än för de hushåll som nyttjar huvudledningen med spillvärme från SSAB i Luleå.
- Ja, det kan bli så om vi ska kunna räkna hem det, säger Magnus Johansson.
Hällbackens värmeanläggning ska serva energisnåla hus och förbrukningen blir låg. Pannan ska enligt detaljplanen användas till dess att många byggnader uppförts. Då dras huvudledningen dit, via Björkskatan.
Håller inte
Luleå Energi protesterar. Det är tveksamt om det är lönsamt dra dit huvudledningen, menar Magnus Johansson.
Han berättar om ytterligare skärpta byggregler. Vid nybyggnation framtvingas allt mer energieffektivitet. Om ett antal år talar vi om i princip nollenergihus. Då blir det inte mycket av intäkter, resonerar Luleå Energi.
Frågan kommer upp var än Luleå växer. Ska nya hus anslutas?
- På Kronanbacken blir det fjärrvärme från huvudledningen. Den finns i området och reglerna hinner inte skärpas så hårt fram till dess, säger Magnus Johansson.
Ägaren
Redan för några år sedan var frågan uppe. Detta i och med kravändring och att luftvärmepumpar installerades vid nybyggnation.
Luleå Energi betackade sig för att dra ledningar. Slutligen sågs reglerna i riket över och kommunledningen, som företrädande ägaren av Luleå Energi, lade sig i. Hushåll ska kunna välja fjärrvärme, löd ägarens budskap.
Nu talar ägaren igen.
- Nollenergihus, det ställer jag upp på. Med sådana hus är det ingen idé dra fram fjärrvärme. Men vi är inte där ännu och vad gäller Hällbacken är det min bedömning att huvudledningen bör dras fram, säger kommunalrådet Karl Petersen.