Efterlyser samarbete
Patienter kommer ikläm på grund av försäkringskassans ambition att få ned sjuktalen. Bland annat säger de att intygen är så magra att de inte kan ta ställning till dem.- Men varför ringer de inte till oss och ber om en förklaring? undrar Björn Olsson.
Björn Olsson säger att han och hans kolleger har flera exempel på hur försäkringskassan blivit allt hårdare i sin bedömning.
- Det är de mest utsatta som drabbas värst.
Vill ha nya blanketter
Björn Olsson säger att försäkringskassan ofta underkänner sjukintyg på grund av att de är dåligt skrivna.
- Många gånger har kassan rätt, intygen kanske inte innehåller alla uppgifter som behövs. I sådana lägen borde tjänstemännen ta kontakt med oss läkare och få en förklaring i stället för att underkänna sjukskrivningen. Men man borde också införa nya blanketter där vi får plats att ge en fullständig bild av de problem som en person har.
- Det är viktigt att inte bara ta hänsyn till den eller de sjukdomar som en person har utan också andra faktorer som har betydelse för om en person har arbetsförmåga eller inte.
Du och dina kolleger är kritiska mot försäkringskassan och deras sätt att arbeta. Men gör de inte rätt som försöker minska sjuktalen?
- De höga sjuktalen beror inte på att fler blivit sjuka utan att rehabiliteringsorganisationen rustats ned. Förut hade jag och mina kolleger regelbundna möten med arbetsförmedling, försäkringskassa och patient. Då kunde man komma överens om olika stödresurser. Nu förekommer inga sådana möten, säger Björn Olsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!