Efterlängtad elchock • Länets polis gör sig redo

Sveriges poliser får ett nytt vapen. Det nya elchockvapnet ska användas i hotfulla situationer. "Det är ett utmärkt komplement till vår utrustning", förklarar polismannen Erik.

Polisen utrustar sig med ett nytt vapen. Elchockvapnet har en räckvidd på 7,5 meter, uppger polismannen Erik som leder den pågående utbildningsinsatsen inom landets nordligaste polisområde.

Polisen utrustar sig med ett nytt vapen. Elchockvapnet har en räckvidd på 7,5 meter, uppger polismannen Erik som leder den pågående utbildningsinsatsen inom landets nordligaste polisområde.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2024-04-27 11:00

Han är utbildningssamordnare inom landets nordligaste polisområde, men vill av säkerhetsskäl inte uppge sitt fullständiga namn.

Polisen är också förtegen kring antalet elchockvapen som ingår i vapenarsenalen av rädsla att utländsk makt ska få kunskap om Sveriges samlade förmågor.

– De direktiv som vi har fått är att samtliga poliser i yttre tjänst ska få tillgång till ett elchockvapen. De finns redan i dag på varje polisstation i länet, säger polismannen Erik.

Egentligen skulle den gulfärgade plastpistolen, som kostar cirka 17 000 kronor, ha ingått i polisens arsenal redan för två år sedan, men förändringen har blivit något försenad.

Under förra året utrustades insatsstyrkan. I år är det tänkt att all uniformerad polis i yttre tjänst också ska ha tillgång till vapnet. Sedan en månad tillbaka pågår en omfattande utbildningsinsats.

I början av juni avslutas utbildningen - för den här gången.

– Vapnet är ett utmärkt komplement. I dag är vi utrustade med tjänstepistol, batong och oc-spray. Nu får vi tillgång till ett ytterligare våldshjälpmedel som hjälper oss att göra säkrare ingripande. Responsen har varit övervägande positiv, berättar Erik.

Elchockvapnet uppges orsaka obehag, men beskrivs som tämligen ofarligt. Det kategoriserar bland polisens mindre dödliga våldshjälpmedel som oc-spray och batong.

Vapnet är försedd med gasladdning och ett lasersikte. En avlossad kassett innehåller två små pilar, som ser ut som större häftstift med hullingar. 

En tunn strömförande tråd kopplar samman elchockvapnet med pilarna. En träff utlöser initialt en spänning på 50 000 volt som varar i högst fem sekunder.

Vid en träff slås nervsignaler i muskulaturen ut tillfälligt. Personen hamnar i ett krampliknande tillstånd.

Energiurladdningen bedöms vara så låg att hjärta, lungor eller en pacemaker inte påverkas, men däremot kan det uppstå fallskador eftersom personen efter en fullträff är oförmögen att stå upprätt.

– Vad jag känner till har vapnet använts vid fyra tillfällen i Norrbotten under de senaste veckorna. En gång har det avlossats mot en våldsam person. Tre gånger har vapnet haft en lugnande effekt sedan polismannen varnat för att hen avser att använda vapnet om inte situationen lugnar ned sig. Ingen person kom till skada vid något av tillfällena - varken polis eller gärningsperson, uppger Erik. 

Elchockvapnet

2016 föreslog en intern rapport att Polismyndigheten skulle införa elchockvapen, ECV.

En testperiod startade 2018. I Norrbotten var polisen inom Piteå kommun först att testa vapnet.

Vapnet skickar i väg pilar med elektricitet. Pilarna sitter fast i vapnet via en strömförande tråd.

Under försöksperioden uppgav poliser att tillgången till ECV resulterade i ökad trygghet och att användandet av PC-spray minskade.

Källa: Polismyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!