I måndags slog Luleå kommun upp dörrarna till mötesplatsen Lyktan. Här får alla vara, oavsett beroende och utan krav på drogfrihet. Precis intill ligger akutboendet för beroendeproblematik, många går direkt där i från till Lyktan, som ligger på Östermalm i Luleå.
– Det har funnits en efterfrågan från de som varit där att ha någonstans att ta vägen efteråt. Akutboendet har begränsade öppettider men vi har öppet mellan 7 och 16 måndag till fredag, säger Maria Jonsson, som är chef för vuxenenheten på Luleå kommun.
I lokalen på Lulsundsgatan finns ett fullt utrustat kök, vardagsrum med soffgrupp och tv, samt toalett, dusch och tvättmaskin. Trots att det inte finns möjlighet att övernatta tar tre av fyra besökare en tupplur på soffan när vi besöker mötesplatsen. Ingen vill ställa upp på en intervju men många är hemlösa och uppskattar att få vila, ta en dusch och tvätta kläder, berättar personalen.
– I dag har endast två av tio personer som varit här haft bostad. De flesta saknar fast punkt, berättar Axel Byström, som arbetar för Bostad först på Lyktan.
Även om de flesta främst vill ha en trygg plats att hänga på, hjälper personalen också till att kontakta myndigheter för de som önskar.
– Tanken är att de ska få den service de behöver, till exempel hjälp att kontakta sin socialsekreterare. Många kanske inte har en telefon eller dator, säger Maria Jonsson.
Det är alltid minst två personer i personalen närvarande på Lyktan. Var tredje vecka kommer en läkare och sjuksköterska på besök från Luleås beroendemottagning. Även Bostad först, som hjälper personer med beroendeproblematik ur hemlöshet, har personal tillgänglig.
Till skillnad från Luleå kommuns träningsboende för beroendeproblematik finns inget krav på att besökarna här ska vara drogfria, även om droger inte får brukas i lokalen. Att vara drogfri kan för många vara ett stort steg och gör det ofta svårare att söka hjälp.
Maria Jonsson beskriver den första veckan som lyckad. Hur verksamheten på Lyktan kommer se ut framöver beror på vad som efterfrågas.
– Det verkar väldigt uppskattat, första dagen var 18 personer här. Några kommer hit och frågar efter kläder eller något att äta men de flesta kommer för att få återhämta sig och bara vara, säger Maria Jonsson och fortsätter.
– Vi får se hur det utvecklar sig framöver men vi kanske börjar med aktiviteter på dagarna, det beror på efterfrågan, säger hon.