– Remissen skickades redan före årsskiftet, men bristen på spermier gör att väntetiden kan bli bortemot sex månader, säger länschef Anna Pohjanen.
Ensamstående kvinnor har tidigare varit tvungna att söka sig utomlands och själva stå för kostnaderna.
Nu blir det ändring på saken. Sedan den första april 2016 finns en lag som ger kvinnorna samma rätt till provrörsbefruktning som gifta par, registrerade partner eller sambor.
Lagen fick dock ingen omedelbar effekt, eftersom det dröjde över ett halvår innan ett regelverk tagits fram inför förändringen.
– Våra nya riktlinjer innebär att vi erbjuder ensamstående kvinnor hjälp till fertilitetsbehandling på ungefär samma sätt som gäller för par oavsett om de är heterosexuella eller samkönade, förklarar Anna Pohjanen som är länschef för obstetrik/gynekologi.
För att få den landstingsfinansierade behandlingen måste kvinnan före behandlingen genomgå en fertilitetsutredning kring hennes medicinska, psykologiska och sociala förhållanden.
Behandlingen erbjuds inte till kvinnor som antingen är under 25 år eller över 40 år. Hon får inte heller vara vårdnadshavare för något barn sedan tidigare. Kvinnans BMI (ett mått på kroppsfetter) får heller inte överstiga 30.
Region Norrbotten har skrivit avtal med IVF-kliniken i Umeå. Det ger kvinnan rätt till tre fullskaliga IVF-försök vilket innebär en hormonbehandling där flera ägg befruktas. Embryot placeras artificiellt i kvinnans livmoder och överblivna embryon fryses ned.
Lagen tillåter inte att patienten får välja särskilda egenskaper utan det gör läkaren som matchar donatorn med kvinnans ögonfärg, hårfärg och hudfärg.
I Norrbotten finns för närvarande ingen kö till assisterad befruktning. Anna Pohjanen uppskattar att endast en handfull ensamstående kvinnor utreds för närvarande.
– Det är betydligt fler hetero- och samkönade par som hör av sig till oss. Det kan bero på att förändringen är ganska ny än så länge. Det är heller inget som Region Norrbotten går ut och marknadsför.
Förutom Region Norrbotten finns det två privata vårdföretag i Luleå som kan erbjuda assisterad befruktning via IVF-kliniken i Umeå. Inte heller på Hermelinen finns det någon kö.
– Några av våra patienter har under väntetiden medan det nya regelverket togs fram valt att söka andra utvägar, uppger gynekolog Agneta Möller.