Christina Wallbäcks har sett behovet så länge att hon nästan tappat räkningen. I tio år eller mer har tanken på en mottagning funnits.
Hon jobbar som barnmorska på förlossningen/BB i Sunderbyn, och även med patienter efter förlossning. I mötet med ammande mammor har hon upptäckt glapp i stödet till familjer när amningen inte fungerar.
Mer resurser till vården efter förlossningen, tycker hon.
– Jag såg hur krångligt det kan vara med amning, och hur det påverkar mamman och familjen. Jag gick en specialistutbildning för fem-sex år sedan i Uppsala i amning och bröstmjölk. Men jag tjatade redan innan dess, att det här behöver vi. Det här behovet finns, säger Christina Wallbäcks.
Vad är det vanligaste felet, som gör att det inte funkar?
– Det kan vara att det gör väldigt ont när man ammar, och det ska det inte göra. Ofta är problemet att barnet inte tar nog stort tag om bröstet, eller att läget blir lite tokigt. Då kläms bröstvårtan, det blir ont och kan leda till sår, mjölkstockning eller bröstböld, säger hon.
Det kan också vara att mjölkproduktionen är för låg och att mamman behöver stöttning i hur den ska ökas.
Hur går det till?
– Först, att ha lugn och ro så att oxytocinet, som är hormonet som gör att mjölken flödar ut, får fritt spelrum. Sedan att barnet tar det optimala taget, så att bröstet stimuleras på rätt sätt. Det kan räcka långt.
Första besöket kan ta över en timme, och inte sällan behövs det återbesök och en skriftlig plan. Att amningsmottagningen gör skillnad råder det inga tvivel om från hennes sida.
– Absolut, det gör den. Men det är ingen snabb fix, man måste ha tålamod.
Amning har betydelse för anknytningen mellan mamma och barn, enligt Wallbäcks.
– Sen kan det vara så att en mamma tycker amningen är för jobbig, av olika skäl. Hon kanske inte kan ha barnet på bröstet för att det väcker obehagskänslor, då kan det vara negativt för anknytningen och det är bättre att man väljer ett annat sätt. Det där är individuellt.
Varje tisdag och torsdag har mottagningen öppet. Den huserar i ett hotellrum på patienthotellet Vistet, i ena flygeln på Sunderby sjukhus.
Att lokalerna används till annat kräver extra jobb.
– På tisdagar när jag kommer hit måste jag ställa i ordning rummet. Jag drar in vagnen, där jag har allt material, kontorsstolen, datorn och telefonen. Det tar en liten stund men det funkar ändå bra.
Hur hade du velat ha det?
– Ett rum som är vårt hela tiden. Annars tycker jag det här är ett superfint rum, det är lugn och tyst. En fin miljö, säger Christina Wallbäcks.